De afgelopen dagen liep het weer storm; telefoontjes van bezorgde ouders, vaak ouders van eerstejaars studenten die hun studie niet leuk vinden of dreigen hun studie niet te halen. Ook als je in de examenklas zit heb je op dit moment wel wat anders aan je hoofd. Stress en spanning voor het eindexamen, niemand zit te wachten op een extra dosis (studiekeuze) stress

 Gelukkig kun je je via studielink voor vier studies inschrijven en heb je de tijd om later nog te besluiten welke van de vier het gaat worden, het is dan in de meeste gevallen zelfs nog mogelijk om te wisselen naar een studie waar je je niet voor hebt aangemeld.

De beste tactiek als je het nog niet zeker weet is dus om je in te schrijven voor 1 Mei.

Nog even een aantal belangrijke regels voor na 1 Mei op een rij:

VERGETEN…

Je hebt je nog niet aangemeld voor een studie
Is het 1 Mei geweest en heb je je nog niet voor een studie aangemeld? Bij een aantal opleidingen kun je je ook na 1 Mei nog aanmelden. Informeer zo snel mogelijk of de opleiding van je keuze je nog toelaat. Dit geldt niet voor een opleiding met een maximaal aantal plaatsen (numerus fixus). Voor deze opleidingen kun je je na 15 januari niet meer inschrijven.

De universiteit of hogeschool beslist over je toelating. De voorwaarden voor toelating kunnen per instelling en soms zelfs per opleiding verschillen. Je hebt in dit geval geen recht meer op een studiekeuzecheck.

TWIJFEL…

Je wilt toch kiezen voor een andere studie of stad
Heb je je voor 1 mei aangemeld voor een opleiding? Dan mag je na 1 mei nog wisselen tot het einde van het lopende studiejaar. In sommige gevallen heb je wel de studiekeuzecheck gemist en er zijn universiteiten en hogescholen die vol kunnen zitten, dus check wel altijd of dit kan bij de instelling van je (nieuwe) keuze.

TE DRUK…

Heb je niet meegedaan aan een verplichte studiekeuzecheck?
Dan kan een opleiding je weigeren. Informeer bij de opleiding van je keuze naar hun beleid.

NIET GELUKT…

Je moet je aanmelden voor een andere opleiding na een negatief studieadvies
Heb je na 1 Mei een negatief bindend studieadvies (BSA) gekregen? Dan heb je nog steeds recht op toelating tot een andere opleiding.Meld je zo snel mogelijk aan bij de opleiding van je keuze, zodat er hopelijk nog tijd is voor een studiekeuzecheck.Bij de meeste studies is een studiekeuzecheck overigens niet verplicht om toegelaten te worden met een negatief BSA, maar het is wel een goed moment om een realistische indruk te krijgen van de studie waarvoor je je hebt opgegeven.

HEB JE HULP NODIG? 

Dan is er altijd een van de coaches van Studiekeuze Op Maat in de buurt om je te helpen.

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken