door Adine de Planque

Daar zit je dan, je bent gestopt met je studie!

Wat zou moeten voelen als opluchting is eigenlijk heel dubbel;

Heerlijk dat je niet door hoeft met die studie ….

Maar ….. wat nu?

In onze vorige blog over dit onderwerp (stoppen met je studie voor 1 Februari) heb je kunnen lezen wat je moet regelen als je gaat stoppen, of al gestopt bent. Je hebt je misschien al ingeschreven bij een studentenuitzendbureau . De lijst met studies die aangeboden worden in jouw studentenstad heb je waarschijnlijk ook al een paar keer doorgenomen.

Per dag wordt er ongetwijfeld meerdere keren aan je gevraagd wat je nu gaat doen…

Opeens is niks meer zeker in jouw leven en dat voelt heel gek.

Ik wens je toe dat je je op een gegeven moment gaat beseffen dat dit een hele grote kans is; een kans om alles op een rijtje te zetten en met al je opgedane ervaring een heel bewuste studiekeuze te maken. Je weet nu immers wat je niet wilt, je hebt een stukje meegemaakt en vond het vreselijk òf je hebt er niet genoeg tijd in gestopt en het daardoor niet gehaald. Verder heb je ook meer inzicht in jouw gedrag als student. Kom je ‘s ochtends steevast goedgehumeurd je bed uit om 8 uur? Of miste je wel eens een werkgroepje omdat het zo gezellig was de vorige avond? Misschien past een gestructureerde HBO opleiding toch beter bij jou dan die vrijblijvende universitaire studie. Of heb je juist behoefte aan meer vrijheid bij het indelen van je eigen tijd en moet het een universitaire opleiding worden.

Aarzel niet hulp in te schakelen als je er zelf niet uitkomt; een studiekeuzecoach kan je helpen alles nog eens op een rijtje te zetten en belangrijke knopen door te hakken.

Hoe fijn is het dat je nu eindelijk tijd hebt om naar open-, meeloop- en proefstudeerdagen te gaan, terwijl je vorig jaar het gevoel had dat je je eindexamen niet eens ging halen door gebrek aan tijd. Nu kun je rustig kijken, vragen en afwegen.

Als je dan een beetje zicht krijgt op wat het moet gaan worden op studiegebied, heb je ook overzicht over de vrije tijd die je dit jaar rest. Bovendien vinden je ouders ongetwijfeld dat je die tijd nuttig moet besteden…….maar wat is nuttig?

Altijd nuttig: een talencursus

In Londen zijn er bijvoorbeeld enorm leuke cursussen te doen in April. Wat dacht je van (om maar wat te noemen): “Building a Fashion Collection”, “Interior Design’, “Alternative Photographic Processes” of “Business Start up for Creatives”.

Of kies je voor een lekker zonnetje en ga je Frans leren in Frankrijk en dit combineren met kooklessen?

Allemaal leuke en creatieve manieren om je Engels of Frans te verbeteren en even weg te zijn zonder dat dit te lang en/of te duur wordt.

Voor al je vragen op dit gebied kun je terecht bij Bureau Buitenland, de mogelijkheden zijn ongekend dus aarzel niet contact op te nemen Heleen Pelle voor advies

Moet je binnenkort decentrale selectie doen voor een medisch gerelateerde studie? Denk dan eens aan een stage via een gespecialiseerde organisatie zoals bijvoorbeeld GAP Medics. Twee weken of langer in Polen, Kroatië, Thailand of Tanzania meelopen in een ziekenhuis of bij een tandarts. Goed voor je CV en je portfolio. Als je liever in Nederland blijft denk dan eens aan een baantje in de thuiszorg of als vrijwilliger bij een ziekenhuis.

Ben je gestopt en wil je volgend jaar dezelfde studie weer oppakken? Dan zou je kunnen proberen of het mogelijk is via de Open Universiteit bepaalde vakken nu al te halen zodat je programma volgend jaar wat lichter wordt.

Misschien vond je de wiskunde of natuurkunde tijdens je studie pittiger dan je verwacht had en wil je je kennis bijspijkeren? Dat kan bijvoorbeeld bij : mijnstudiemaat zij bieden zogenaamde “voortentamens” aan om deficiënties in je pakket weg te werken maar ook bijles op maat kun je hier organiseren, bovendien zijn ze door hun ideale ligging naast station Driebergen vanuit het hele land gemakkelijk bereikbaar. Er zijn ook meerdere hogescholen die deficiëntiecursussen aanbieden, voornamelijk voor vakken als Wiskunde, Economie, M & O, Natuurkunde, Scheikunde en Biologie. Dit zijn korte intensieve cursussen die het mogelijk maken om toch je droomstudie te doen (op HBO niveau) als je een of meerdere vakken mist

Tenslotte kan het natuurlijk ook zo zijn dat je spijt hebt van het feit dat je geen GAP year hebt genomen en dat je best nog even in Azië of Zuid Amerika wilt gaan backpacken. Vooral doen! Straf jezelf niet, maar zorg dat je uitgerust en vol goede moed klaar bent voor een tweede start in September.

Succes en wellicht tot snel!

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken