Brede interesse
Sinds september begeleid ik een aankomende student. Een gedreven iemand, die goed is in vrijwel alle vakken en ook echt veel dingen en onderwerpen leuk vindt. Je zou kunnen denken ‘komt dus sowieso goed!’ maar de studiekeuze wordt niet makkelijker gemaakt met zo’n brede interesse, je neemt namelijk ook afscheid van een heleboel onderwerpen die je aanspreken. Het zal niet verassend zijn dat ik best een grote selectie met studie voor deze scholier had.

‘Het lukt me niet, ik vind alle studies leuk’
Twee dagen nadat ik hem stuurde, kreeg ik een appje: ‘het lukt me niet, ik vind alle studies leuk!’ Verschillende belemmerende overtuigingen die het proces bemoeilijkten speelden een rol. Zoals; ‘als ik de studie af laat vallen, kan ik daar nooit meer naar kijken’, ‘dit is de belangrijkste keuze van mijn leven’, ‘als ik niet goed kies, dan zit ik voor altijd hieraan vast’ en ‘ik moet de juiste keuze maken’.
Met een hoofd vol van deze gedachten, kan ik goed begrijpen dat de spanning oploopt, je de studiekeuze uitstelt en er geen tijd in steekt.

Gedachten kunnen blokkeren
Iedereen die een traject volgt heeft op een bepaalde manier moeite om te kiezen; voor sommige jongeren geldt dat ze een lage interesse hebben en maar weinig onderwerpen of studies vinden waar ze warm voor lopen. Andere jongeren, zoals deze, vinden juist zoveel leuk dat het keuzeproces daardoor lastig is. Wat de reden ook is, een gesprek brengt jongeren altijd verder. Onder andere door de gedachten de lading of ernst te geven die ze behoren te hebben.

In dit geval:
– ‘ik kan altijd nog een keer kijken naar deze opleiding’,
– ‘het is een belangrijke keuze, die ik graag goed wil maken’ (i.p.v. moet),
– ‘ik kies voor de komende 5 jaar’
– en ‘ik wil graag een goede keuze maken, en verdiepende gesprekken en het vinden van informatie helpen mij daarbij.
Welke gedachten blokkeren jou om aan de slag te gaan met je studiekeuze? Of om je keuze te maken?

Wil jij hulp bij je studiekeuze?
Wil jij hulp bij het maken van de juiste studiekeuze? Hier vind je meer informatie.
Wil je contact met een van onze coaches? Klik op deze link: overzicht studiekeuzecoaches.

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken