Weet je al wat je gaat studeren?
Als (bijna) eindexamenleerling word je regelmatig ‘lastig gevallen’ met de vraag: “En weet je al wat je gaat studeren?”. Als je dat nog niet weet voel je je onzeker en probeert zoveel mogelijk de vraag te omzeilen door ofwel die mensen te ontlopen of door over iets anders te beginnen.

Mensen vinden het leuk om hun ervaringen te delen
Máár…. deze vraag geeft je juist een prachtige mogelijkheid om eens te horen hoe die ander aan z’n studie is gekomen. Dus pareer de vraag met: “Nou nog niet precies maar waarschijnlijk iets met mensen/computers/etc. Maar wat heeft u/heb jij eigenlijk gestudeerd? En hoe ben(t) u/jij tot die keuze gekomen?” Dan volgt vaak een verhaal waar jij mooi uit kan halen wat jou wel en niet aanspreekt. Mensen vinden het leuk om hun eigen ervaringen te delen, dus maak daar dankbaar gebruik van. Dat het soms te lang duurt moet je maar op de koop toenemen.

Verder kun je ervaringsverhalen vinden op internet. Op de meeste studiepagina’s van universiteiten en hbo’s staan wel filmpjes en verhalen van studenten. En met een beetje zoeken op sites als Scholieren.com en Studiekeuzekind vind je ook van alles.
Voor nu kun je alvast een start maken met de ervaringsverhalen op onze site. NB. tijdens ons studiekeuzetraject brengen we je trouwens in contact met onze klanten van voorgaande jaren om hun studie-ervaringen te horen.

En wat doe je met al die ervaringen?
• Maak aantekeningen wat je gehoord hebt en wat je ervan vond.
• Maak er lijstjes van met plus- en minpunten per studie.
• Zorg dat je meerdere meningen hoort dus hoor vooral veel mensen op dezelfde manier uit en check zo of anderen hetzelfde hebben ervaren.
• Vergelijk de studies en bespreek de vergelijkingen met je ouders, je decaan, je mentor of met een studiekeuzecoach.

Veel plezier!

Wil jij hulp bij het maken van de juiste studiekeuze? Hier vind je meer informatie.
Wil je contact met een van onze coaches? Klik op deze link: overzicht studiekeuzecoaches.

(eerder gepubliceerd op 1 oktober 2014)

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken