Wat is het verschil tussen een studie geadviseerd krijgen en je eigen keuze maken? Welke methode past beter bij jou?

“Eigenlijk heb ik nog nooit zelf een belangrijke keuze gemaakt”, zei Thomas in ons kennismakingsgesprek. Verbaasd keek zijn moeder hem aan.  “Jullie hebben meestal voor mij gekozen”, vervolgde hij. “Welke basisschool het beste was, dat ik op judo ging, bij welke club ik zou gaan voetballen. Zelfs bij de keuze voor de middelbare school hebben jullie best gestuurd.”

Ik had net uitgelegd hoe ons studiekeuzetraject werkt. Wat de verschillen zijn met een psychologische testdag waarbij je aan het eind 3 tot 5 studies geadviseerd krijgt. Het leek hem wel wat om bij de keuze voor een opleiding nu zelf aan het roer te gaan staan. En hij snapte ook dat hij in ons traject aan het werk zou moeten. De structuur die ons traject daarbij biedt leek hem fijn. Eerst twee gesprekken met o.a. een interesse- en een persoonlijkheidsassessment. Daaruit werd mooi duidelijk waar zijn sterke kanten en interesses lagen. Daarna de eerste selectie studies en de verdiepende opdrachten voor zijn Top 3 studies.

Uiteindelijk hield hij twee studies over: Rechten en International Business.

Bij beide studies ging hij een dag meelopen. Hij sprak met een advocaat, ging kijken bij een strafzaak en sprak ook mensen uit het bedrijfsleven. Uiteindelijk koos hij voor International Business. Zijn argumenten: advocaat, rechter of officier van justitie zag hij zichzelf niet worden. Het bedrijfsleven leek hem meer mogelijkheden te bieden, en de studie zelf was breder. En niet onbelangrijk: “Rechten kan iedereen gaan doen, voor IB ben ik geselecteerd”.

Het werd dus International Business.

Inmiddels is Thomas afgestudeerd en heeft hij een leuke baan bij een internationaal bedrijf waarvoor hij ook veel op reis is.

Wat heeft het studiekeuzetraject hem gebracht, vroeg ik hem laatst: “Dat ik inzicht kreeg in de inhoud van de studies zodat ik met overtuiging kon kiezen. Het was mijn eigen keuze en ik wist vrij goed waar ik aan begon. Daarna heb ik belangrijke delen van jullie methode weer gebruikt om zelf mijn Master en mijn stages uit te zoeken. Wat ik bij jou geleerd heb is dus nog steeds nuttig voor me”.

 

 

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken