Toen ik mijn studiekeuze maakte, was keuzestress nog geen woord. Nu hoor je het woord overal: keuzestress.

Op wikipedia staat het volgende over keuzestress:

Keuzestress is een vorm van stress die veroorzaakt wordt doordat iemand overspoeld wordt met informatie die overwogen moet worden om een ‘goede’ keuze te kunnen maken (Schwartz, 2004. Niet alleen de complexiteit van de keuze speelt mee, ook het enorm toegenomen aantal keuzes in de laat moderne samenleving is een belangrijke oorzaak van keuzestress. Daarnaast hebben vele vaste denkkaders, tradities en voorgeschreven leefregels van weleer hun invloed deels verloren, en ordenen in veel mindere mate onze dagelijkse keuzes (Beck, 1992).

Keuzestress lijkt dus te gaan over de hoeveelheid aan keuzes en de complexiteit van de keuze. Niet voor niets heb ik dagelijks te maken met jongeren die last hebben van keuzestress.

Stress en angst gaan samen. Je bent dus eigenlijk bang… bang om het verkeerde te kiezen, bang om opties uit te sluiten, bang voor mislukking, bang voor….vul maar in. Het gedrag dat volgt op angst is vluchten of vermijden, niet heel handig als je keuzes wilt maken. Zo kom je al snel in een vicieuze cirkel terecht, bijvoorbeeld bij het maken van een studiekeuze:

Als we veel stress ervaren, werkt ons brein minder goed. Of preciezer: het hersengebied dat ervoor zorgt dat we kunnen overleven wordt heel actief, de hersengebieden waar ons geheugen in opgeslagen ligt, waarmee we beslissingen nemen en tal van andere zaken, wordt minder toegankelijk.. niet heel handig als we een keuze willen maken. 

Belangrijk is dus dat we ons brein geruststellen. Dat kan door even afstand te nemen, te bewegen, iets te doen wat jou ontspant en te stoppen met piekeren. In plaats van piekeren is het belangrijk om op onderzoek uit te gaan en meer te weten te komen over de opties die voor ons liggen. Vaak doen we allerlei aannames, zonder dat we hebben gecheckt op waarheid.

Zodra je de rust hebt om je echt te gaan verdiepen, ben je in staat om keuzes te maken. Door meer te weten, zal er rust komen, wordt ons brein weer toegankelijk, ebt de wirwar aan gedachten weg, blijken veel opties helemaal geen serieuze overweging nodig te hebben.

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken