Mijn eerste blog
Dit najaar ben ik officieel begonnen bij StudiekeuzeOpMaat en nu mag ik direct in het nieuwe jaar aftrappen met mijn eerste blog! Hoe leuk maar vooral spannend want ik heb geen idee waar ik het over moet gaan hebben! Een terugblik op het afgelopen jaar? Of misschien is het wel leuk om het te hebben over de goede voornemens voor 2021? Of toch iets uitgebreider over mezelf? Wat een keuzes!

Onder druk een keuze maken
En nu de deadline voor deze blog steeds dichterbij komt voel ik ook een lichte stress opkomen… Een stress die veel mensen voelen als ze onder druk een keuze moeten maken, ook wel keuzestress genoemd. Soms is de stress zelfs zo heftig dat er helemaal geen keuze wordt gemaakt, met alle gevolgen van dien. Bij StudiekeuzeOpMaat zien we deze stress vaak bij onze klanten. Een keuze voor een studie wordt vaak gezien als iets dat heel bepalend is voor je toekomst. Wauw, maar dan komt er een hoop druk op te staan!

Maar is dit wel terecht? Is de keuze van je studie zo bepalend voor je toekomst?
Ja, in zekere zin wel. Maar misschien niet op de manier zoals toekomstige studenten dit zien. Vaak wordt er gedacht dat je, na het afronden van je studie, alleen een beroep kan uitoefenen dat direct aansluit op die studie. Maar kijk eens om je heen. Hoeveel mensen doen precies dat waar ze voor gestudeerd hebben?

Keuzes maken is jezelf goed kennen
Ik neem mijzelf even als voorbeeld: na mijn VWO ben ik naar de Hogere Hotelschool gegaan, een HBO studie. Veel mensen vonden het gek dat ik niet direct koos voor een WO studie, maar op dat moment lag een wetenschappelijke studie mij echt niet. Ik wilde ook “doen”. Dit is ook het grote verschil tussen HBO en WO, het eerste is veel praktischer (HBO) en het tweede meer gericht op theorie (WO). Belangrijk is dus om te weten waar je voorkeur ligt: ben je meer een denker of een doener?

Het ene hoeft het andere ook niet uit te sluiten. Ik ben niet de horeca in gegaan zoals mensen veelal verwachten als je de Hotelschool hebt afgerond. Ik besloot om door te studeren en een WO Master te halen richting HRM. Maar betekent dit dat ik spijt had van mijn eerste keuze voor het HBO? Nee, absoluut niet! De Hotelschool heeft mij veel vaardigheden meegegeven die ik nog altijd veelvuldig gebruik. En zonder mijn achtergrond in Hotelmanagement was ik nooit terecht gekomen op de plek waar ik nu zit.

Laat je niet bang maken
Sta je nu voor de keuze van je studie, laat je dan niet bang maken door de toekomst. Belangrijker is om iets te kiezen dat je interesseert en om die studie succesvol af te ronden.

Laten we 2021 zonder stress beginnen. Allen een gelukkig nieuwjaar gewenst!

Sophie Winters

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken