Deze week vrijdag is het 15 januari: de deadline om je in te schrijven voor een studie met een numerus fixus. Heb jij je aangemeld voor zo’n fixusopleiding dan begint na 15 januari de selectieprocedure. Op 15 april is de uitslag bekend en weet je of je bent toegelaten tot de studie van je eerste keuze.
Je kunt er natuurlijk vanuit gaan dat het jou gaat lukken om geselecteerd te worden. Maar hou er ook rekening mee dat het onverhoopt niet lukt. Zeker bij studies waar elk jaar veel meer aanmeldingen zijn dan plaatsen is die kans er. In dat geval is het goed om een Plan B achter de hand te hebben.

Vergelijkbare alternatieven
Dat kan een studie zijn die dicht in de buurt ligt van je eerste keuze. Je kunt dan volgend jaar opnieuw meedoen aan de selectieprocedure van je Plan A; en waarschijnlijk met een betere uitgangspositie. Als je bijvoorbeeld niet bent toegelaten tot Geneeskunde, kun je denken aan Gezondheid & Leven of Moleculaire Levenswetenschappen. Een mooie site met meer alternatieven op het gebied van gezondheidszorg is Ik wil dokter worden.
Is het je niet gelukt om binnen te komen bij International Business dan ligt Bedrijfskunde voor de hand.

Iets heel anders
Je kunt ook iets heel anders gaan studeren: een studie die geen raakvlakken heeft met je Plan A. Natuurlijk wel iets dat je interessant lijkt… Misschien vind je die opleiding wel zó leuk dat je ermee wil doorgaan.

Gapyear
Dan is er nog de mogelijkheid van een gapyear. Als straks alles weer open is, kun je gaan reizen, werken of een (deel van een) opleiding in het buitenland doen. Er zijn meerdere organisaties die talencursussen of activiteiten organiseren voor gapyear studenten. Een bureau dat je kan helpen met dit uit te zoeken is Bureau Buitenland.

En wil je graag sparren over je Plan B, dan ben je altijd welkom bij een van onze coaches.

 

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken