Liefde
Als ouders voel je een diepe liefde voor je kind. Vanuit die liefde wil je maar één ding: het beste voor je kind. Voor een kind is deze ouderliefde een warm bad. Het geeft een stevige basis van waaruit het zijn vleugels kan uitslaan. Bij het uitslaan van die vleugels gun je je kind geluk, liefde, erbij horen, rijkdom, zelfontplooiing, zingeving, zelfverwezenlijking, niet te diepe dalen op al deze gebieden…en nog veel meer.

Andere kant van de medaille
Het gunnen van al dit goeds brengt misschien ook zorgen mee over je kind. Bijvoorbeeld zorgen over de dalen die je voorziet. Zorgen over de manier waarop het zijn of haar geluk of rijkdom nastreeft. Zorgen of hij of zij de juiste weg inslaat, de juiste keuzes maakt en of hij of zij wel overziet wat jij kunt zien.

Geluk vinden
Het zijn deze (onbewuste) zorgen die dat liefdevolle gunnen (onbewust) kleuren. Ieder mens heeft overtuigingen over het leven. Bewuste en onbewuste. Overtuigingen over hoe je geluk kunt vinden, hoe je je leven het beste kunt inrichten, wat belangrijk is in het leven, hoe je het beste om kunt gaan met tegenslagen, hoe je een goede keuze maakt…en nog veel meer.

Sijpelen
Misschien is je intentie om je kind juist vrij te laten in al deze opzichten. Ook dat kan iets zijn wat je je kind gunt. Toch sijpelen onbewuste overtuigingen ongewild door in het contact met je kind. Dat geeft niets. Het is alleen belangrijk dit te realiseren. Juist wanneer je kind voor een grote beslissing staat, zoals een studiekeuze.

Kiezen
Kinderen zijn zeer loyaal naar ouders. Zij zoeken naar hun erkenning. Daarmee zijn ze gespitst op hun (onbewuste) meningen. Toch is een studiekeuze in het beste geval een zo vrij mogelijke keuze van het kind zelf. Hoe vrijer deze keuze, hoe meer het kind in zijn of haar kracht komt, ongeacht de uitkomst van de keuze. De al dan niet bewuste overtuigingen van ouders kunnen die vrijheid inperken. In sommige gevallen zelfs voor wrijving zorgen tussen ouder en kind.

Ruimte maken
Liefde en vertrouwen van ouders is belangrijk bij het maken van een studiekeuze. Die basis van liefde biedt ruimte om te gaan ontdekken. Als ouders zich er bewust van zijn dat ze overtuigingen hebben ontstaat er al ruimte. Vaak redden jongeren zich goed in het maken van een studiekeuze, met eventuele hulp van ouders.
Soms is het prettig als een minder emotioneel betrokken persoon dit proces begeleidt. Dit kan bijvoorbeeld een decaan zijn, een oma, tante, buurman of leraar. Dit houdt de ouder-kind relatie open voor andere zaken.

Studiekeuzecoach
Voor deze rol kun je ook een studiekeuzecoach inschakelen. Wil je hulp van een van onze studiekeuzecoaches, neem dan gerust contact op voor een kennismakingsgesprek.

 

 

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken