door Marjan Kamphuis

Afgelopen weekend heb ik nog eens het prachtige verhaal van de kleine Prins gelezen. Het is het verhaal dat ontstond doordat de schrijver en piloot Antoine De Saint Exupéry  terecht kwam in de woestijn, als gevolg van een motorstoring. In het kort gaat het verhaal als volgt:

De kleine Prins woont op een hele kleine planeet, waar hij zorgt voor 3 vulkanen en één enkele roos, die hij met veel liefde en toewijding verzorgt. Toch verlaat hij zijn planeet om andere planeten te bezoeken. Daar ontmoet hij allerlei type mensen, die hem verbazen.  Hij observeert en bevraagt ze over wát ze doen en waaróm ze de dingen zo doen. In de woestijn op de planeet Aarde ontmoet hij de piloot, een slang en een vos. Tijdens zijn reis denkt hij voortdurend aan zijn kwetsbare en afhankelijke  roos, die hij heeft achtergelaten op zijn planeetje en die hij verschrikkelijk mist. De piloot wordt zijn vriend en de slang zorgt ervoor dat hij uiteindelijk de Aarde kan verlaten. De vos laat de kleine prins ervaren wat echt voor hem telt  en geeft hem het inzicht dat hij in zijn hart moet kijken als hij een keuze maakt: “Als je in je hart kijkt zie je de roos” . En met dit inzicht en alle ervaringen die hij op reis heeft opgedaan besluit de kleine Prins terug te keren naar zijn eigen planeet om datgene te doen waarvoor hij echt kiest.

De ontmoetingen en ervaringen, die hij opgedaan heeft tijdens zijn reis, zijn leermomenten voor de kleine Prins. Hij komt tot de conclusie dat hij de antwoorden die hij op zijn vragen zocht vooral bij zichzelf kan vinden, omdat hij heeft geleerd in zijn hart te kijken.

Ook als het gaat om studiekeuze kunnen we leren van het verhaal van De Saint Exupéry. Zo laten we allemaal een vertrouwde situatie achter om te onderzoeken wat we nodig hebben. En vanuit de kennis en ervaring die we opdoen, en vooral met het inzicht in onszelf bepalen we onze richting en ons doel.

Als je voor een studie kiest onderzoek dan wat echt belangrijk is voor je, wat er bij je capaciteiten en interesses past en waar jij voor gaan wilt. Maak je eigen reis en kies bewust en weloverwogen én vanuit je hart. Kom je er (nog) niet uit ga dan in gesprek met een deskundige. Wellicht kom je dan, met een of meerdere gesprekken, ook tot jouw eigen inzicht.

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken