door Deirdre van Schaardenburg
Wil je tijdens je studie je horizon verbreden en een onvergetelijke tijd beleven? Ga dan voor een deel van je studie naar het buitenland. Het is zowel een academische als een persoonlijke uitdaging en het wordt vaak bij sollicitaties positief gewaardeerd. Je kunt er voor kiezen om een minor, een stage, of een master aan een buitenlandse universiteit te volgen via je eigen universiteit. De universiteiten zijn steeds meer ingesteld op deze vraag, en hebben soms zelf al uitgebreide uitwisselingsprogramma’s opgenomen in hun curriculum. Vraag daar alvast naar als je nog je studiekeuze aan het maken bent!
Wil je of kun je niets regelen via jouw eigen universiteit dan kun je m.b.v. wilweg.nl of via studyportals.eu zoeken naar andere mogelijkheden. Start wel op tijd met de voorbereidingen. Je bent er zo een jaar mee bezig om alles rond te krijgen. Op de site van wilweg.nl van het Nuffic kan je vinden hoe je dit allemaal kunt aanpakken. Ook Bureau Buitenland kan je hiermee helpen.
Belangrijk is te weten dat op tal van buitenlandse universiteiten je niet zomaar toegelaten wordt. Ze kijken naar je behaalde studieresultaten, of je je propedeuse in één jaar gehaald hebt, je motivatie en je beheersing van de Engelse taal. Dit laatste wordt vaak m.b.v. een Ielts -of Toefl -test getoetst.
Om er zeker van te zijn dat de studiepunten die je in het buitenland haalt ook in Nederland worden erkend, kun je gebruik maken van het European Credit Transfer System (ECTS). Bespreek in ieder geval met de studieadviseur van jouw opleiding wat de waarde is van de studiepunten in het land van jouw keuze.
En als je dit allemaal gedaan hebt, moet het ook nog eens gefinancierd worden. Er zijn diverse mogelijkheden om beurzen aan te vragen die je helpen in de tegemoetkoming van de kosten. Het Nuffic beheert de diverse beursprogramma’s.
Als je niet voor een minor of master gaat, maar voor een stage of voor enkele cursussen, kun je ook overwegen om je tijdens je studie aan te melden voor een summerschool op een buitenlandse universiteit. Je kunt ook zelf een stage gaan regelen in het buitenland. Meestal zal deze stage dan niet meetellen voor je studie. Je kunt stages vinden via algemene organisaties die vaak ook vrijwilligerswerk in het buitenland aanbieden, maar ook via Aiesec, een wereldwijd georganiseerde stage-organisatie die gerund wordt door studenten zelf.
Tot slot: Laat je niet ontmoedigen door het vele werk dat je zal moeten verzetten eer het rond is, want uiteindelijk zal dat ruim gecompenseerd worden door de onvergetelijke ervaringen die je opdoet en de vele inspirerende ontmoetingen met mensen van over de hele wereld.