Studiekeuze in de zomer

25 juni 2014Door studiekeuzeopmaatkiezen

door Marjan Kamphuis

De eindexamens zijn achter de rug, de uitslag van de herexamens is net geweest en je bent geplaatst bij de opleiding van je dromen. Of je kunt gewoon je volgende studiejaar gaan doen of aan je masters beginnen. Héérlijk als het allemaal gelukt is en je tot 1 september van je vrijheid kunt gaan genieten.

Dit zal niet voor iedereen het geval zijn. Ben je bijvoorbeeld

onverwacht alsnog geslaagd, uitgeloot of juist ingeloot, maar wil je bij nader inzien toch niet die studie gaan doen? Heb je een negatief bindend studieadvies gekregen of wil je eigenlijk liever een gap year nemen? Of heb je je vóór 1 mei aangemeld voor meerdere studies en twijfel je welke je het beste kunt kiezen? Kortom, wil je in september (weer) gaan studeren dan moet je nu aan de slag.

Om allerlei redenen is het goed om uit te zoeken wat je kiest, waarvoor je kiest en of de studie wel echt bij je past. Heb je twijfels onderzoek dan waarom je twijfelt en hoe je meer duidelijkheid kunt krijgen over de best mogelijke keuze. Zoek hulp als je er zelf niet uitkomt. Je gaat immers een belangrijke keuze maken!

Vorig jaar kon je je tot 1 september inschrijven. Het is toen in de zomer heel druk geweest bij onze coaches met late studiekiezers. Met enkele coachingsgesprekken of met een kortdurend, intensief traject is het hen gelukt om vóór 1 september een weloverwogen en bewuste studiekeuze te maken. Dit jaar moest je je voor het eerst vóór 1 mei ingeschreven hebben voor een studie. Omdat dit jaar als een overgangsjaar wordt gezien zijn er nog wel mogelijkheden om je vóór 1 september in te schrijven. Maar er zijn wel opleidingsinstituten die een eigen toelatingsbeleid hebben, waardoor je er in september niet meer geplaatst kan worden. Voor een aantal studies zijn de plaatsen al vergeven. Je kunt er dus niet van uitgaan dat je (in september al) de studie kunt gaan doen waarvoor je alsnog kiest.

Wat kun je nu doen?

Zoek uit wat je wilt, kunt en waar je je goed bij voelt. Let op de focus van de opleiding. Per Hogeschool of Universiteit kan die anders zijn en ben je op de ene opleiding meer op je plek dan op de andere. Zoek uit of je toelaatbaar bent en of er nog plaats is. Neem contact op met de studiebegeleiders als je aanvullende informatie nodig hebt. Praat met studenten die de opleiding aan het volgen zijn. En op sites als bijvoorbeeld www.studiekeuze123.nl vind je heel veel relevante informatie over allerlei opleidingen. Stel je zoektocht niet uit. Hoe eerder je weet welke studie je gaat doen, hoe eerder je aan je vakantie kunt beginnen. En ga je héél lang op vakantie, omdat je een gap year neemt, zorg dan dat je zoveel mogelijk van tevoren geregeld hebt. Er komt meer kijken bij een studiekeuze dan je wellicht denkt!

Kom je er niet uit, aarzel dan niet om contact op te nemen met een van onze coaches. Ook deze zomer is er altijd iemand aanwezig om je verder te helpen. Kijk voor meer informatie op onze site: www.studiekeuzeopmaat.nl

Mede namens de andere coaches van StudiekeuzeOpMaat wens ik alle studiekiezers een mooie, zonnige en lange zomervakantie toe.

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken

StudiekeuzeOpMaat | 2018