door Deirdre van Schaardenburg

Afgelopen week bezocht ik samen met mijn 13 collega- coaches van StudiekeuzeOpMaat de Universiteit van Wageningen. We werden ontvangen in het Forum gebouw, dat midden op de campus ligt. Vanaf de bovenste verdieping is te zien hoe diverse universiteitsgebouwen, onderzoeksinstituten en bedrijven hier naast elkaar liggen.

Onderzoekers en studenten werken nauw samen en met de nieuwste apparatuur wordt internationaal toonaangevend onderzoek gedaan op het gebied van o.a. voedselproductie, gezondheid en milieu.

De fysieke aanwezigheid van onderzoekers, studenten en bedrijven als  FrieslandCampina en het NIOO-KNAW (Nederlands Instituut voor Ecologie), leidt regelmatig tot verfrissende samenwerkingsprojecten. Wetenschappelijke doorbraken kunnen snel naar de praktijk en in het onderwijs worden vertaald. Dat is de Wageningen aanpak.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de universiteit van Wageningen beste internationale Agricultural University is, en hoog op andere rankinglijsten staat.

Alle bachelors (20) zijn Nederlandstalig. Daarentegen worden alle masters (29) in het Engels gegeven, deze trekken dan ook veel internationale studenten aan. Uniek voor deze universiteit is dat hier niet alleen de technische Masters een 2-jarig programma hebben (wat gebruikelijk is bij alle technische masters in NL), maar ook de economische, bedrijfskundige en sociaalwetenschappelijke masters duren 2 jaar.

Wageningen University, biedt zowel technische (bèta) als sociaal-wetenschappelijke studies aan. Maar wat je ook kiest, de focus ligt altijd op gezonde voeding en leefomgeving. Vergelijk de studie Bedrijfskunde maar eens met het programma van dezelfde studie op andere universiteiten.

Studenten kiezen bewust voor Wageningen. Het bevalt je of juist niet. Misschien verklaart dit het lage studie uitvalpercentage van 13-15%. Hierbij moet wel vermeld worden dat Wageningen geen BSA ( Bindend Studieadvies) kent. Of dit zo blijft is nog de vraag.

De bèta studies zijn het meest bezocht. Alleen de studie Voeding en Gezondheid kent een numerus fixus.

Er is een intensieve samenwerking met de HBO Van Hall Larensteyn en Stoas. Leerlingen van die opleidingen kunnen ook op de universiteit aan diverse colleges en onderzoeken meedoen.

Dit zijn natuurlijk maar een paar highlights van deze bijzondere universiteit. Wil je meer weten lees dan verder op de site van Wageningen UR

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken