Door Marjan Kamphuis
De eerste schoolonderzoeken zijn achter de rug, het profielwerkstuk staat in de steigers en je hebt ook nog wat boeken te lezen voor je lijst. Bovendien zijn er in deze periode Open Dagen die je wellicht wil bezoeken. Het examenjaar vliegt voorbij. Weet jij al welke studie je gaat kiezen? Of misschien weet je het zo ongeveer, maar twijfel je nog over een paar studies? Of je weet het helemaal nog niet? Met een gestructureerde aanpak kun je voorkomen dat je in de (studie)keuzestress schiet.
Als je je keuze al hebt gemaakt kun je je helemaal wijden aan het examenprogramma en je goed voorbereiden op de decentrale selectie. Eventueel kun je toch nog de Open Dagen bezoeken van de verschillende opleidingen om ze nogmaals met elkaar te vergelijken. Let er op welke focus gelegd wordt en of deze past bij de jouwe en of de omgeving bij je past zodat je je er thuis zou kunnen voelen?
Twijfel je nog over een paar studies dan kun je gebruik maken van de Open Dagen om je verder te oriënteren en met de opgedane informatie voor- en nadelen tegen elkaar afwegen. Praat met studiebegeleiders en studenten en bereid je voor met een lijst van relevante vragen. Praat ook met mensen die dezelfde studie hebben gedaan en nu werkzaam zijn. En wat vind je omgeving van je eventuele keuzes? Vergeet vooral niet te letten op wat voor gevoel je hebt bij de verschillende opleidingen. Het is soms lastig om in woorden weer te geven, maar onbewust weet je meestal al wel waar jij je het beste op je plek zult voelen.
Weet je het nog helemaal niet dan wordt het de hoogste tijd om met een strak plan aan de slag te gaan. Inmiddels is welbekend dat voor numerus fixus studies een inschrijfdatum van 15 januari geldt en voor de andere studies 1 mei. Wat kun je doen:
Begin met na te denken over wie je bent, waar je talenten en interesses liggen. Wat doe je graag en wat zegt dat over jou en bij welke studie en/of werkomgeving je later het beste op je plaats zult zijn? Waak ervoor dat je kiest vanuit een zelfbeeld zoals je werkelijk bent en niet vanuit het beeld zoals je zou willen zijn, omdat je denkt dat je aan de verwachtingen van je omgeving moet/wil voldoen. Kijk vervolgens naar je mogelijkheden en denk na of een HBO opleiding of een WO opleiding het beste bij je past. Praat erover met mensen die je goed kennen en met je decaan of andere deskundigen op het gebied van studiekeuze. Als je meer duidelijkheid hebt in welke richting je verder wil kun je gericht naar de Open Dagen gaan en proberen daar zoveel mogelijk informatie te krijgen van wat de opleidingen jou te bieden hebben. Bereid je dus goed voor op wat je wilt weten. Veel informatie is te vinden op Studiekeuze123. Zet vervolgens dan de voor- en nadelen op een rij ( op papier!!) en let er op dat je een goed gevoel hebt bij de opleiding; kies met je hoofd en met je hart! En maak ook gebruik van de kennis en ervaring van je netwerk om te toetsen of je een keuze maakt die bij jou past.
Nog even ter overweging, als je weet wat je wil gaan doen kun je ervoor kiezen om een gap year te nemen en daarmee bijvoorbeeld te werken aan je persoonlijke ontwikkeling en buitenlandervaring op te doen. En tot slot: mocht je toch nog enige keuzestress bij jezelf bespeuren of wil je hulp bij je studiekeuze dan kun je altijd terecht bij de coaches van StudiekeuzeOpMaat. Succes!!