door Marline Tjeenk Willink

“De helft van de studenten heeft last van stress”, stond onlangs in de Gelderlander. De hoge studiedruk en de leuke dingen die studenten moeten doen worden gezien als oorzaak van deze stress. Terugdenkend aan mijn eigen studententijd moest ik denken aan de opmerking van de professor tijdens mijn eerste college: “Kijk goed naar je buurman/vrouw rechts en links van je, die zul je volgend jaar niet terugzien”. Met andere woorden wie is degene die in deze ratrace afvalt?

Je studie lijkt een ratrace. En zeker in deze tijd van social media waarbij je bedolven wordt onder informatie over activiteiten en evenementen zowel op studiegebied als op sociaal vlak. Je moet voldoen aan allerlei verwachtingen en als je niet meedoet dan mis je iets !!!

Maar wat mis je? Sowieso gaat 99.9 % van de activiteiten in deze wereld aan je voorbij, want als je in Amsterdam bent dan kun je niet ondertussen ook in Tokio zijn, toch?

Iedere student, of beter gezegd ieder mens heeft zijn eigen weg te gaan. En degene die die weg het beste kan bepalen ben je zelf. Niet altijd makkelijk want de situatie lijkt vaak een vast gegeven. Toch heb je altijd een keuze, al is het maar om zo door te gaan. Zoals Stephen Covey beschrijft: “Stap in je cirkel van invloed en kom in beweging in plaats van je zorgen maken of ergeren over zaken waar je bij betrokken bent; de cirkel van betrokkenheid”.

In het artikel van De Gelderlander lees je ook dat de overheid (de opleidingsinstituten) er iets aan moet doen. Natuurlijk heeft zij een verantwoordelijkheid, maar op deze manier leggen we de verantwoordelijkheid wel weer bij een ander en dat brengt met zich mee dat het lijkt alsof je zelf dus geen invloed meer hebt. Jammer! Want het geeft zoveel voldoening als datgene lukt wat jij in gedachten had. Dus in de stress of andere problemen? Leg het eens voor aan anderen (collegastudenten, ouders, studieadviseurs, coaches) en laat hen met je meedenken over wat jij er zelf aan kunt doen. Op andere manieren tegen een probleem aankijken kan veel stress wegnemen. Zie de site van Omdenken of lees eens één van de boekjes “Wie heeft mijn kaas gepikt?”, “Klavertje vier, een fabel over het geluk” of  “100% Zelfvertrouwen”.

Als student ligt de wereld aan je voeten, maar alleen als je datgene ervan maakt dat bij jou past.

 

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken