Beste ouders van eindexamenkandidaten,
Het eindexamenjaar is een spannende tijd, maar ook een periode waarin veel jongeren worstelen met het maken van keuzes voor de toekomst.
Niet alleen voor uw zoon of dochter is dit een jaar vol beproevingen. Ook voor u als ouders kan het een ware uitdaging zijn; je wil niet te veel druk zetten, maar kan ook niet aanzien dat de deadlines steeds dichterbij komen zonder actie.
Wellicht zijn dit herkenbare situaties:
De volledige focus ligt op het halen van examens, terwijl het nadenken over een studie wordt uitgesteld
Gedachten als “Ik heb nog genoeg tijd” of “Binnenkort ga ik een keer naar een open dag” lijken een excuus om beslissingen uit te stellen
Er wordt diep ingezoomd op één studie of stad, misschien zelfs omdat vrienden deze optie ook overwegen, terwijl andere mogelijkheden onbelicht blijven
Uitgaan, vakantieplannen en genieten van het moment krijgen prioriteit boven toekomstplannen
Wanneer het onderwerp studiekeuze wordt aangesneden, ontstaat er frustratie of ruzie, waardoor een gesprek hierover aangaan ingewikkeld wordt
Hoe komt het dat het zo moeilijk is voor deze jongeren om een keuze te maken? Vanwaar het uitstelgedrag?
Een aantal mogelijke redenen:
Te veel opties, te weinig overzicht
Met honderden studies om uit te kiezen, van traditionele vakgebieden tot hippe nieuwe richtingen, is het aanbod overweldigend. Hoe maak je een keuze als alles mogelijk lijkt? Vaak leidt dit tot verlamming: niets kiezen voelt veiliger dan het risico om fout te kiezen.
Gebrek aan zelfkennis
Veel scholieren weten nog niet goed wie ze zijn of wat ze belangrijk vinden. Het kiezen van een studie vraagt om inzicht in je eigen talenten, interesses en doelen en dat is geen gemakkelijke opgave voor iemand die nog volop in ontwikkeling is.
Druk van buitenaf
Ouders, leraren, vrienden: iedereen heeft wel een mening. “Waarom ga je geen geneeskunde doen, je hebt zulke goede cijfers? ” of : “Met die studie kom je nooit aan een baan. ” Deze goedbedoelde adviezen kunnen ervoor zorgen dat een scholier twijfelt aan zijn eigen voorkeuren.
Eindexamenstress
De focus ligt nu volledig op het halen van het diploma. Tussen de toetsweken, schoolexamens en eindeloze oefenexamens door blijft er weinig mentale ruimte over om na te denken over wat daarna komt. Eerst die vlag uit, dan de rest.
Faalangst
Wat als ik de verkeerde keuze maak? Wat als ik het eerste jaar niet haal? Deze vragen spoken vaak door het hoofd van eindexamenkandidaten. De angst om niet te slagen in wat ze kiezen, maakt het aantrekkelijker om de keuze uit te stellen.
Gebrek aan goede begeleiding
Niet elke school biedt uitgebreide studiekeuzebegeleiding, en veel scholieren weten niet waar ze moeten beginnen. Zonder een duidelijk stappenplan voelt het hele proces chaotisch en intimiderend.
De druk om perfect te kiezen
Er heerst een misverstand dat de studiekeuze allesbepalend is voor de rest van je leven. Dit zorgt voor enorme druk, terwijl het in werkelijkheid vaak mogelijk is om van studie te switchen of een ander pad te kiezen.
Het goede nieuws
Hoewel eindexamenkandidaten met echte redenen worstelen, betekent dat niet dat ze vastzitten. Met de juiste begeleiding, bijvoorbeeld via een studiekeuzetraject, kunnen ze helderheid krijgen in wat bij hen past. Het belangrijkste is dat ze leren dat een keuze maken niet het einde van de wereld is, maar juist een kans om te ontdekken wie ze willen worden.
Bij Studiekeuze Op Maat werken we echt op maat en kunnen dus ook korte, op maat gemaakte trajecten aanbieden voor uw drukke zoon of dochter.
De ervaring leert dat als er een prettig contact is ontstaan met de coach, de kiezer kan ontspannen, zich gesteund weet in zijn of haar keuzeproces en er ook meer ruimte komt voor serieuze zaken op school.
Het is alweer bijna het eind van 2024, maar zeker nog niet te laat om bij ons aan tafel een en ander uit te zoeken.