Na het behalen van hun eindexamen kiezen steeds meer jongeren voor een Tussenjaar (of Gap Year). Dit jaar wordt vaak gezien als een kans om de wereld te verkennen, persoonlijke ervaringen op te doen en zichzelf beter te leren kennen. Zo af en toe spreek ik ouders die zich afvragen: is het wel verstandig om je kind een jaar ‘pauze’ te geven? Komt hij/zij wel weer gemotiveerd terug voor een vervolgopleiding? Hoewel deze zorgen begrijpelijk zijn, kan een goed ingevuld Tussenjaar juist een uitstekende voorbereiding zijn op de toekomst van je kind.
Wat zijn de mogelijkheden tijdens een Tussenjaar?
Er zijn verschillende manieren waarop een Tussenjaar ingevuld kan worden. Denk hierbij aan:
- Backpacken, of reizen in een georganiseerd verband
- Een taalcursus in een nieuwe taal in het buitenland, of je Engels verbeteren
- Vrijwilligerswerk doen in Nederland, of in het buitenland
- Een studiekeuze-traject, of -programma doen
- Een cursus in één, of meerdere extra examenvakken
- Betaald werk doen
Met alle ervaring die ik de afgelopen 15 jaar heb opgebouwd, denk ik dat het belangrijk is dat jongeren vooraf aangeven wat de doelstelling is van hun Tussenjaar. Er zijn verschillende doelstellingen die nuttig kunnen zijn om na te streven tijdens een Tussenjaar, zoals:
- Persoonlijke ontwikkeling: Een Tussenjaar kan jongeren de ruimte bieden om zichzelf beter te leren kennen, zonder de dagelijkse druk van school. Dit kan bijvoorbeeld door een periode naar het buitenland te gaan. Dit helpt niet alleen bij zelfontdekking, maar bevordert ook zelfvertrouwen en zelfstandigheid en bovendien maken veel jongeren gebruik van de mogelijkheden die er zijn om een extra taal te leren, of om hun Engels te verbeteren.
- Studiekeuze maken: Veel jongeren weten na hun eindexamen nog niet precies welke studie ze willen volgen. In plaats van een impulsieve beslissing te nemen, biedt een Tussenjaar tijd en ruimte om te ontdekken wie ze zijn, wat hun kwaliteiten zijn en waar hun interesses liggen om uit te vinden welke studie echt bij hen past.
- Extra kwalificaties voor de vervolgstudie: Een groot aantal studies hanteert specifieke instroomeisen. Zo kan het soms noodzakelijk zijn om extra vakken toe te voegen aan het gekozen profiel waarin eindexamen is gedaan, of om werkervaring op te doen die inzicht geeft in het werkveld van de al gekozen studie.
- Geld verdienen: Hoewel de basisbeurs voor studenten terug is, blijft studeren duur, zeker als je op kamers wilt gaan wonen. Door in een Tussenjaar werkervaring op te doen, kunnen jongeren een financiële buffer opbouwen voor tijdens hun studie.
Conclusie: een Tussenjaar kan zeker een goede tijdsinvestering zijn.
Een goed ingevuld Tussenjaar is meer dan een ‘pauze’. Het biedt jongeren de kans om te groeien, zich te ontwikkelen en beter voorbereid aan een vervolgopleiding te beginnen. Of het nu gaat om persoonlijke ontwikkeling, het maken van een weloverwogen studiekeuze, of het opdoen van werkervaring: na een Tussenjaar beginnen jongeren vaak gemotiveerder aan hun vervolgstudie. Een goed gepland tussenjaar kan niet alleen de kans op succes in de studie vergroten, maar ook bijdragen aan persoonlijke groei.
Voor hulp bij het vinden van geschikte programma’s in het buitenland zijn er in Nederland twee gespecialiseerde bureaus, Bureau Buitenland en Weg-Wijs. Zij bieden niet alleen inzicht in de bestaande programma’s die geschikt zijn voor Tussenjaar-studenten, maar ze begeleiden hun klanten ook tijdens verblijf in het buitenland.
En voor hulp bij studiekeuze staan alle coaches van StudiekeuzeOpMaat vanzelfsprekend klaar.