Toen ik lang geleden voor mijn studiekeuze  stond, twijfelde ik enorm tussen de kunstacademie, kunstgeschiedenis en psychologie (de hotelschool was al afgevallen). Er waren verschillende redenen om toch niet voor de kunstacademie te gaan; ik vond het toch wat onzeker en vond het lastig te moéten creëren. Gelukkig kreeg ik de kans om psychologie te gaan studeren en dat heeft heel goed uitgepakt. 

Een andere belangrijke reden waarom het me gelukt is om de moeilijke keuze te maken, is dat ik dacht: ‘dat kan ook als ik 50 ben’. Niet dat ik mezelf nog de kunstacademie zie doen als ik 50 ben, daar gaat het ook niet perse om. Wat het me opgeleverd heeft is dat het me rust gaf, het idee dat het altijd nog kan. 

Een tijdje geleden kwam dit proces weer in mijn gedachten en heb ik het aankomende studenten die erg twijfelen tussen 2 of 3 studies voorgelegd. De vragen die ik daarbij stelde waren:

  • zou die studie of verdieping van het interessegebied ook later kunnen? Of naast je studie of baan bestaan?  
  • wat eerst?
  • Wat nu? 

Deze vragen gaven verrassend veel verheldering. 

Een studiekeuze maak je vanuit de plek waar je nu staat, met een beetje geluk zit je meteen goed en vind je een richting voor het leven. Echter, veel volwassenen komen in een ander vakgebied terecht dan waar ze aanvankelijk terecht dachten te komen. Neem tijd, wees kalm en haal adem. 

Ik wens een ieder die nog voor de keuze staat succes en wijsheid toe! 

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken