Dit voorjaar kreeg ik een telefoontje van Fleur, 22 jaar. Ze had haar Bachelor Commerciële Economie afgerond en worstelde nu met de keuze om te gaan werken of om verder studeren.

Eigenlijk had ze voor zichzelf al besloten dat ze niet meteen met een “serieuze” baan zou willen beginnen. Enerzijds omdat ze graag nog wat langer zou willen genieten van het studentenleven en anderzijds omdat ze eerst nog wat meer zou willen leren over zichzelf en/of over vakgebieden die haar zouden kunnen interesseren.

We maakten een afspraak voor een “onderzoekgesprek”om te spreken over de achtergrond van Fleur. Hoe was haar Middelbare school periode gegaan? Wat had ze leuke vakken gevonden tijdens haar Bachelor? Wat ging haar gemakkelijk af en welke vakken vond ze minder? Hoe waren haar stages geweest? Wat zijn haar hobby’s? etc.

Projecten waarbij Fleur had samengewerkt met andere studenten had ze het leukst gevonden, en ook het vak Brand-Design tijdens haar Minor. Haar stages had ze maar zozo gevonden. En ten slotte gaf Fleur aan dat ze veel moeite had gehad met statistiek en met haar afstudeeronderzoek.

Ook besprak ik met Fleur de uitkomst van het DISC-gedrags-assessment waar wij mee werken, onder de naam de Student Profiel Analyse.

Hierin kwam naar voren dat Fleur een vriendelijk en sociaal persoon is en bij het nemen van beslissingen de neiging heeft om rekening te houden met anderen. Ze wil graag samenwerken met mensen en legt gemakkelijk contact. Ze houdt niet van plotselinge veranderingen en ook niet van het werken met strikte deadlines. Verder vindt ze persoonlijk aandacht en erkenning belangrijk.

Vervolgens deed Fleur nog een online interessetest en ook daaruit bleek dat Fleur met name geïnteresseerd is in contact met andere mensen en daarnaast scoorde ze hoog op interesse in creativiteit en in zakelijkheid/commercie.

Op basis van deze input heb ik voor Fleur een overzicht gemaakt met een aantal Masters die mogelijk passend zouden zijn voor haar. Daarnaast heb ik haar ook de suggestie gedaan om na te denken over een aanvullende stage bij een leuk bedrijf, bijvoorbeeld in de mode-branche of bij een bedrijf dat luxe merken op de markt zet. Ten slotte heb ik geopperd dat het ook nuttig zou kunnen zijn om de Engelse taal beter te leren beheersen. Dat zou kunnen door een Engelstalige stage te gaan doen in het buitenland, of door een taalcursus Engels.

Na nog een 2-tal begeleidings-gesprekkenwas de conclusie van Fleur dat ze geen van de Masters leuk genoeg vond om nog minimaal een jaar te studeren. Het vooruitzicht op eerst een Pre-Master met een aantal statistiek-vakken leek haar eigenlijk al een te hoge drempel. Op de lijst stond ook één Master zonder noodzakelijke Pre-Master, maar die was in het Engels en viel om die reden af. Zo besloot Fleur om te starten met het verbeteren van haar Engels, om voor de periode daarna op zoek te gaan naar een leuke en nuttige stage bij een internationaal bedrijf met aansprekende merken.

Het gaf haar veel rust dat ze een weloverwogen afweging had kunnen maken over het doorstuderen of niet en ze liep helemaal enthousiast de deur uit, met een goed bij haar passend plan.

Heb jij ook hulp nodig bij het maken van je keuze na afronding van je Bachelor? Neem contact op met één van onze studiekeuzecoaches.

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken