door Marjan Kamphuis

Over een maand geldt voor veel opleidingen de deadline van 1 mei. Voor een aantal andere opleidingen is de inschrijfdatum al voorbij. De meeste scholieren hebben hun studierichting inmiddels gekozen en bereiden zich voor op het eindexamen. De scholieren die naar het eindexamenjaar gaan en de studenten die toch niet helemaal op hun plek zitten hebben nog even de tijd om uit te zoeken waar zij precies naar op zoek zijn binnen het enorme scala van studierichtingen.

Het gaat erom dat je ontdekt waar voor jou de focus ligt in de studie en wat je er later mee zou willen gaan doen. Probeer er achter te komen waar jij enthousiast van wordt en wat je nodig hebt om ervoor te gaan. Onderzoek in wat voor omgeving jij zou kunnen gedijen, omdat het bij jouw persoonlijkheid past en waar jij je uitgedaagd kunt voelen. Ontdek wat je droom is en zet dit om in een doel. Ter inspiratie hieronder het volgende verhaal van de kleine Prins. Het is het verhaal dat ontstond toen de schrijver en piloot Antoine De Saint Exupéry terecht kwam in de woestijn, als gevolg van een motorstoring. In het kort gaat het verhaal als volgt:

De kleine Prins woont op een hele kleine planeet, waar hij zorgt voor 3 vulkanen en één enkele roos, die hij met veel liefde en toewijding verzorgt . Toch verlaat hij zijn planeet om andere planeten te bezoeken. Daar ontmoet hij allerlei type mensen, die hem verbazen. Hij observeert en bevraagt ze over wát ze doen en waaróm ze de dingen zo doen. Tijdens zijn reis denkt hij voortdurend aan zijn kwetsbare en afhankelijke roos, die hij heeft achtergelaten op zijn planeet en die hij verschrikkelijk mist. In de woestijn op de planeet Aarde ontmoet hij een piloot, een slang en een vos. De piloot wordt zijn vriend en de slang zorgt ervoor dat hij uiteindelijk de Aarde kan verlaten. De vos laat de kleine prins ervaren wat echt voor hem telt en geeft hem het inzicht dat hij in zijn hart moet kijken als hij een keuze maakt met de woorden: “Als je in je hart kijkt zie je de roos” . En met dit inzicht en alle ervaringen die hij op reis heeft opgedaan besluit de kleine Prins terug te keren naar zijn eigen planeet om datgene te doen waarvoor hij echt kiest.

De ontmoetingen en ervaringen, die hij opgedaan heeft tijdens zijn reis zijn leermomenten voor de kleine Prins. Hij komt tot de conclusie dat hij de antwoorden die hij op zijn vragen zocht vooral bij zichzelf kan vinden, omdat hij geleerd heeft om in zijn hart te kijken.

Ook als het gaat om studiekeuze kunnen we de boodschap meenemen uit het verhaal van De Saint Exupéry. Zo laten we in ons leven steeds opnieuw, letterlijk of figuurlijk, een vertrouwde situatie achter om te onderzoeken wat we echt nodig hebben. En vanuit de kennis en ervaring die we onderweg opdoen, en vooral met het inzicht in onszelf bepalen we onze richting en ons doel.

Als je voor een studie kiest onderzoek dan wat echt belangrijk is voor je, wat er bij je capaciteiten en interesses past en waar jij voor gaan wilt. Maak je eigen reis en kies bewust en weloverwogen én vanuit je hart. Kom je er (nog) niet uit ga dan in gesprek met een deskundige. Wellicht kom je daarmee ook tot jouw eigen inzicht.

De studiecoaches van StudiekeuzeOpMaat helpen je graag om jou in je hart te laten kijken en je jouw focus te laten vinden.

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken