door Marline Tjeenk Willink

Als eerstejaars komt er veel op je af. Niet alleen je studie maar ook nog eens je studentenleven. Als je eindexamen doet dan lokt het vrolijke vrije leven van de student. Maar eenmaal aan de gang blijkt dat studeren toch wel tijd kost en meer van je planningsvaardigheden vraagt dan je verwacht had. En dat laatste speelt zeker als je maar weinig contacturen hebt.

Maar betekent dat nu dat je beter kunt kiezen om thuis te blijven wonen omdat je dan meer structuur van thuis uit krijgt? Of toch maar in het diepe springen en voor dat studentenhuis gaan, waar je aldoor op sleeptouw genomen wordt, want het is toch ongezellig als je afhaakt? Een lastige keuze maar goed om over na te denken.

En ga je ergens lid worden? Vrijwel iedereen wordt lid van de studievereniging. De vereniging van je eigen studierichting via welke je boeken kunt regelen en mee kan op excursies etc. Maar daarnaast kun je ook nog lid worden van een studenten- of sportvereniging. Maar is dat wel verstandig? Nee, als je bang bent dat je dan niet meer aan studeren toekomt en alleen nog maar aan de bar hangt. Of als je je er niet thuis voelt. Ja, als je snel een heleboel mensen van verschillende jaren wilt leren kennen en als je het leuk vindt om te sporten, samen dingen te organiseren en/of naar een vaste stamkroeg te gaan waar je altijd wel iemand kent.

In de eerste periode komt er dus veel op je af. Het is daarom handig om in ieder geval mee te doen aan de introductieweek van je studie maar ook aan de algemene introductieweek (bijvoorbeeld de KEI-week in Groningen). Er vroeg bij zijn voorkomt uitval omdat je beter weet wat er van je verwacht wordt. Bovendien is het voor iedereen onbekend terrein dus zit je in hetzelfde schuitje. Je zult zien dat al snel groepjes gevormd gaan worden, waar het lastig tussenkomen is als je er later bij komt.

Ook is het handig om al bijtijds na te denken over je (dagelijkse) planning en hoe je slim kunt studeren. Via ouderejaars, je studiebegeleider en de site van je opleidingsinstantie kun je veel te weten komen over hoe je het beste je studie kunt aanpakken (zie als voorbeeld de site van de universiteit van Leiden). En als je onafhankelijke extra hulp wil dan kunnen de coaches van StudiekeuzeOpMaat je helpen met je planning en studievaardigheden.

Naast lid worden van verenigingen zijn er natuurlijk nog andere activiteiten waar je aan kunt deelnemen gedurende je opleiding. Zo hebben de meeste opleidingen wel sportfaciliteiten (zie Olympos in Utrecht). Studieverdiepend is er voor de ambitieuze excellente studenten het Honours College (bijvoorbeeld het Erasmus Honours Law College). Heb je belangstelling voor internationale ervaringen tijdens je studie kijk dan eens op de sites van Wilweg, Bureau Buitenland en AIESEC. Of zet je je liever in voor het bestuur van je opleidingsinstantie (denk aan alle berichtgeving rondom de UVA van de laatste tijd) en de politiek eromheen? Dan zou je eens een kijkje kunnen nemen bij de LSVB.

Naast een boel plezier tijdens je studietijd zijn deze nevenactiviteiten ook heel vormend. Je leert samenwerken, oplossingen zoeken, strategie bepalen, presenteren en nog veel meer….. en daar heb je later ook wat aan! Een mooi artikel hierover stond een tijdje geleden in het NRC Aan gedresseerde paardjes geen behoefte.

Studeren staat niet op zichzelf. En voor de toekomst hebben we nog vele andere vaardigheden nodig. Zie ook de uitzending van VPRO Tegenlicht over Het werken van morgen.

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken