door Harriet van den Heuvel

Ik krijg vaak de vraag wanneer nu een goed moment is om het studiekeuzeproces op te starten. Een algemeen antwoord zou zijn: op tijd!

Vooral de persoonlijke uitgangssituatie is hierbij belangrijk.

Daarom is het goed om te weten dat het studiekeuzeproces globaal een drietal fasen kent:

  • Oriëntatie: voordat je allerlei opleidingen gaat bekijken of bezoeken is het belangrijk dat je eerst goed naar jezelf kijkt: wat vind jij belangrijk, wat doe je graag, waar ben je goed in? En vraag jezelf af: wil ik direct gaan studeren of onderzoek ik de mogelijkheden van een tussenjaar? En ken je de verschillen al tussen HBO en WO?

Door deze vragen te beantwoorden kom je meestal al op een aantal aandachtsgebieden waar je meer van wilt weten.

  • Deze aandachtsgebieden ga je vrijblijvend verkennen in de verkenningsfase. Je probeert je een beeld te vormen van opleidingen uit die aandachtsgebieden. Dit doe je door er over te lezen, te praten of naar een open dag te gaan. Trek niet al te snel conclusies!
  • Als je de informatie over jezelf en over een aantal opleidingen hebt, ga je de fase in van verdieping: wat houdt de opleiding precies in, wat kan ik er mee, etc. Ook kun je nu opleidingen gaan vergelijken. En je kunt je inschrijven voor proefstuderen of een meeloopdag om jouw beeld van een bepaalde opleiding te toetsen aan de dagelijkse praktijk. Zo kom je steeds dichter bij de uiteindelijke keuze.

Terug naar de vraag “wat is het juiste moment om met studiekeuze te beginnen”.

Kijk dus eerst naar jouw uitgangssituatie: hoe goed ken je jezelf, hoe goed ken je jouw interesses en wat weet je al van het opleidingsaanbod. Het antwoord op voorgaande vragen is belangrijk voor het startmoment en voor de aanpak van je studiekeuze.

Zit je in het vóórlaatste jaar (4 Havo of 5 Vwo), dan is dat een prima periode om je te gaan oriënteren en een eerste verkenningsfase in te gaan. Je kunt dan in het laatste jaar je nader gaan verdiepen om een uiteindelijke keuze te maken. Gezien het grote aantal studies met een decentrale selectie, is het goed om dan de eerste maanden van het laatste jaar jouw studiekeuze definitief te maken. En hoe fijn is het om die ruim vóór je examens gemaakt te hebben!

Zit je in het laatste jaar (5 Havo, 6 Vwo) en heb je nog geen actie ondernomen: begin dan nu, vroeg in het schooljaar. Start met de oriëntatiefase alvorens “zomaar” rond te gaan lopen op open dagen. Vanaf half oktober staan bij alle Hogescholen en Universiteiten deze open dagen weer op de agenda. Let qua timing goed op dat er voor veel studies een decentrale selectie geldt en de inschrijfdatum vaak eerder is dan 1 mei. Investeer dus de komende maanden veel tijd in jouw studiekeuze! Het is jouw keuze, jij staat aan het roer!

En vind je het moeilijk om dit zelf op te pakken, dan staan de coaches van StudiekeuzeOpMaat uiteraard klaar om jou te helpen!

 

 

 

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken