De donkere dagen voor kerstmis zijn aangebroken. De decembermaand is snel gevuld met feesten en etentjes met familie, vrienden en werk. Binnen is het behaaglijk als het buiten waait, regent, sneeuwt of hagelt.

December is voor de studenten echter ook een tijd van blokken voor de laatste tentamens van het kalenderjaar en voor scholieren de eindspurt naar het kerstrapport. Maar als alles ingeleverd is breekt er toch een verdiende vakantie periode aan waarbij even helemaal niets hoeft. 
Tijd voor een mooie film of serie, een goed boek of naar het theater of museum. Er wordt genoeg aangeboden om deze donkere maand in te vullen.

Het is ook een maand om alles op een rijtje te zetten:

  • als je binnenkort gaat studeren: heb ik mijn favoriete studie al gevonden (vergeet niet dat de aanmeldingsdatum voor de numerus fixus studies 15 januari 2019 is en bij sommige numerus fixus studies wordt geadviseerd voor 10 januari!).
  • als je al aan het studeren bent: hoe gaat het, ga ik dit jaar mijn BSA wel halen en zit ik wel op de juiste plek?

In beide gevallen vergt het een moment van bezinning: kies ik voor die studie en/of ga ik door met waar ik aan begonnen ben.

Om keuze momenten, die bij het leven horen, niet te zwaar te maken en te relativeren zou iedereen eigenlijk naar de ‘ commencement speech’ van J.K. Rowling (schrijfster van de Harry Potter boeken) moeten luisteren (en kijken!) die zij gaf voor de net afgestudeerden aan Harvard University 5 juni 2008. Een geweldig inspirerend verhaal, in prachtig engels.

Kort door de bocht is het een lofzang op het menselijk falen: the benefits of failure. ‘Mijn falen heeft mij dingen over mezelf geleerd die ik op geen andere manier had kunnen leren’. 
J.K Rowling vertelt over haar eigen ontwikkeling:

  • Het halen van je examens of het afronden van een studie bepaalt niet je succes.
  • Niemand vindt falen leuk maar iedereen maakt in zijn leven wel zo’n moment mee.
  • Verbeeldingskracht is cruciaal in het leven. Daarmee onderscheid de mensheid zich van andere soorten.
  • Andere mensen proberen je te beïnvloeden, luister ernaar maar wees je ervan bewust dat het jouw leven is en je je niet moet laten beïnvloeden. Als je een talent, een droom of een gave hebt: volg het en stop al je energie erin.
  • Vriendschap is belangrijk en waardevol. Vrienden zijn er voor elkaar om elkaar te ondersteunen en te stimuleren bij belangrijke stappen in leven.

Hierbij de link naar de commencement speech van J.K Rowling voor de Harvard University:

En hierbij de link naar de uitgeschreven tekst en speech:

http://www.humanity.org/voices/commencements/j.k.rowling-harvard-university-speech-2008

Om te eindigen met de woorden van Seneca die zij citeert:

As is a tale, so is life: not how long it is, but how good it is, is what matters.

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken