Veel jongeren, vooral meisjes, die voor hun studiekeuze bij ons komen, geven aan dat ze graag ‘iets met mensen’ willen doen.  Er is een heel aantal studies waarbij je ‘iets met mensen’ doet. Hoe kom je er achter welke van die studies het beste bij je past?

 Je kunt op veel verschillende manieren met mensen werken. Zo is er een heel aantal vragen dat je jezelf zou moeten stellen om tot een goede studiekeuze te komen.  Ik noem er een paar:

 Wil je samenwerken (collegiaal)?  Liever helpen? Begeleiden?  Laten groeien?

Wil je anderen iets leren?

Wil je andere verzorgen?

Lichaam of geest?

Wil je mensen die ziek zijn beter maken? Of wil je mensen helpen ontwikkelen? (coaching, onderwijs, talentontwikkeling)

In groepen of alleen?

Met kinderen of volwassenen?

 

Als je collegiaal wilt werken, kun je vrijwel alle studies nog kiezen. Bekijk dan goed welk onderwerp of welke activiteit jouw interesse heeft.

 Als je mensen graag (psychisch) beter wilt maken, dan kijk je naar de studies in de richting van zorg en welzijn. Voorbeelden zijn (Toegepaste) Psychologie, Sociaal Pedagogische Hulpverlening, Pedagogische Wetenschappen of Creatieve of Kunstzinnige Therapie.  Voor het lichamelijk beter maken van mensen kijken naar opleidingen als Geneeskunde, Verpleegkunde, Fysiotherapie, Mensendieck, maar ook Voeding en Dietetiek of Verloskunde.

 Als je liever met gezonde mensen aan de slag gaat om te zorgen dat ze meer uit zichzelf halen, kun je denken aan de Pabo, Human Resource Management, People and Business Management (wel best economisch), maar ook (Toegepaste) Psychologie.

Voor diegene die graag in groepen werkt of graag mensen in groepen ‘bestudeert’, zijn de studies Sociologie en Social Work het bekijken waard.

Als je graag met kinderen wilt gaan werken, kijk dan eens naar de studies Pedagogiek, Pedagogische Wetenschappen  en Pabo.

 Er is ook nog een aantal studies, zoals Algemene Sociale Wetenschappen en Social Work, waarbij het eerste jaar sociale studies of de sociale richting in het algemeen wordt aangeboden en er later een keuze wordt gemaakt.

 

Bovenstaande is natuurlijk de informatie in grote lijnen. Sommige studies hebben veel overlap, andere zijn duidelijker van elkaar te onderscheiden.

 

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken