Het studiejaar is al meer dan een maand van start gegaan en de meeste nieuwe studenten beginnen zich zo langzamerhand thuis te voelen op hun gekozen opleiding. In het begin zal het zeker puzzelen zijn om de weg te vinden in de nieuwe gebouwen met grote lokalen en collegezalen maar alles went. Ook de kersverse huis- en studiegenoten, een nieuwe studenten- of sportvereniging en de ontdekkingsreis in een nieuwe stad maken het dat het leven van een startende student de eerste maanden op zijn kop kan staan.
Om niet al te veel verrassingen tegen te komen in het eerste jaar is het niet alleen belangrijk om je te verdiepen in de inhoud van de studie tijdens het keuzeproces maar ook de sfeer van de omgeving te proeven en met medestudenten en toekomstige docenten te praten. Hogescholen en Universiteiten bieden steeds meer mogelijkheden hiertoe.
Meeloopdagen, opendagen of zelfs colleges ‘online’, in de vorm van webklassen, volgen is allemaal mogelijk.
Hieronder een aantal tips voor het bezoek van de opendagen:
–plan ze zorgvuldig en vooral bijtijds! Er worden meestal meerdere rondes van studies gepland op één dag waar je je voor kan opgeven zodat je zeker 2 à 3 studies kan bezoeken. Maar pas op: de rondes van de populaire studies zitten vrij snel vol! Nederland telt ook zoveel opleidingsinstituten dat opendagen elkaar kunnen overlappen. Kortom maak een overzicht van de data en schrijf je snel in!
-opendagen zijn belangrijk om de sfeer te proeven, deze verschilt enorm per instituut. Bekijk het gebouw, hoe presenteren ze de studie, probeer met studenten te praten of zelfs met docenten.
– omdat alles vrij massaal is en je snel moet schakelen is het handig dat je voorbereid er naar toe gaat: zorg dat je al vragen op papier hebt staan die je kan stellen aan de studenten en docenten.
-wat betreft de vragen: die kunnen uiteenlopen van hoeveel contacturen zijn er, zijn alle colleges in het Engels, sluiten mijn interesses aan bij de studie, is er veel studie uitval en hoe ziet het er uit na je studie (masters, werkgelegenheid). Aan de studenten zou je kunnen vragen hoe ze de sfeer vinden, of ze enthousiast zijn over de docenten, of ze begeleiding krijgen, of er een stage in de studie zit maar ook: hoe is de stad?, is het makkelijk om een kamer te vinden?.
-schrijf een verslag van de open dag: wat vond je wel leuk, maar vooral wat niet. Je leert namelijk van de dingen die je niet leuk vindt.
-probeer in het jaar minimaal 4 open dagen te bezoeken.
Leg daarna ook een aantal meeloopdagen vast. Ze leveren nog meer verdieping op. Uit eindelijk zijn de webklassen voor de ‘fine-tuning’. Voordeel van webklassen is dat je ze in je eigen tijd kan volgen. Helaas heeft niet iedere opleiding dit beschikbaar.
Voor een overzicht van de open- en meeloopdagen: klik hier.
Voor voorbeeld van webklassen die bij de Rijks Universiteit van Groningen gevolgd kunnen worden: klik hier
Plan alles goed, heel veel succes!