Deze zomer is het 10 jaar geleden dat ik begon met het coachen van jongeren op zoek naar de juiste studie. Hoe kwam ik hiertoe? Mijn eigen carrière is niet in één rechte lijn verlopen. Aanvankelijk wilde ik Geneeskunde studeren, maar ik lootte uit. Ik was jong, net 18 jaar, en dacht dan ga ik voor 1 jaar Kunstgeschiedenis studeren. Helaas lootte ik ook de 2e keer uit… Met zoveel pech had ik eigenlijk geen rekening gehouden. Wat nu? Inmiddels had ik het zeer naar mijn zin in Leiden, en vond de studie ook erg leuk. Opgevoed met de boodschap ’wat je begint…maak je af!’, ben ik verder gegaan.

Tijdens mijn studie merkte dat ik niet de gedrevenheid had die nodig was om in de wereld van de kunst en musea iets in te kunnen betekenen en bereiken. ‘Werken met mensen’ sprak mij meer aan en is de rode draad in mijn werkzame leven geworden. Zoals het werven en selecteren voor Tempo Team Uitzendbureau, en trainingen geven op gebied van communicatie en klantvriendelijkheid voor Randstad Opleidingen Centrum. Daarna deed ik een intensieve coaching opleiding (bij Phoenix Opleidingen) en besefte ik dat ik graag mensen begeleid naar een concreet doel. Soms moet je geluk hebben in het leven. Ik ontmoette via een vriendin mijn latere collega Adine de Planque die zich net had aangesloten bij een groep studiekeuzecoaches.

En zo geschiedde: ik startte in 2009 als Studiekeuzecoach bij wat nu StudiekeuzeOpMaat heet. Dit werk is me op mijn lijf geschreven. Was ik vroeger ook maar iemand tegengekomen die me hielp met het uitstippelen van een ander pad toen Geneeskunde niet mogelijk bleek. Het is denk ik deze ervaring geweest die me zo motiveert om bij ieder jongere weer opnieuw uit te vinden wat hem of haar drijft, en om te werken aan vragen als ‘ik weet eigenlijk helemaal niet wat ik wil’, ‘hoe weet ik nu wat de beste studie voor mij is?’.

Inmiddels werken we met 12 coaches verspreid over het land. We ontmoeten elkaar regelmatig, en wisselen informatie en ervaringen uit. Bezoeken samen opleidingen bij Universiteiten en Hogescholen. Verfijnen onze methodiek met extra oefeningen, testen en nieuwe inzichten. Het is juist deze dynamiek met mijn collega’s die maakt dat je nooit stil staat, en dat er altijd weer nieuwe dingen zijn waar je je op kan focussen. De zomermaanden zijn extra leuk en spannend, dan zoek ik contact met de studenten die afgelopen jaar gestart zijn met hun studie. Vaak hoor ik dan hoe trots ze zijn op de door hun behaalde resultaten, maar af en toe ook over de teleurstelling als dit niet zo is. En hoe ik de komende 10 jaar zie? Ik blijf super gemotiveerd om jongeren te begeleiden. Of het nu voor hun profiel keuze, studiekeuze of masterkeuze is. Inmiddels zijn wij ook bezig met het ontwikkelen van een traject voor starters op de arbeidsmarkt. Daar kijk ik naar uit!

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken