Studiekiezers zijn er in alle soorten en maten. Sommige hebben geen idee welke studies er allemaal zijn, andere weten wel de richting die ze op willen maar nog niet welke specifieke studie het moet worden. En er zijn kiezers die eigenlijk al weten wat ze willen studeren maar uiteindelijk met iets totaal anders de deur uitgaan. Tot die laatste categorie behoort Emma.
Emma kwam binnen met het plan om Media Studies te gaan doen in Groningen en wilde die keuze bevestigd zien. Maar ze wilde ook nog wel even kijken of ze niet iets leukers over het hoofd zag. Ze vertelt: “Bij de studies die mijn coach voor mij had geselecteerd op basis van onze eerste twee gesprekken zaten ook opleidingen waarvan ik eigenlijk niet eens wist dat ze bestonden. Een daarvan was mijn huidige studie: de officiersopleiding aan de KMA in Breda. Na de open dag was ik zo enthousiast dat ik me meteen heb ingeschreven! Ik wilde graag een wetenschappelijke studie maar toch ook iets praktisch. Doordat mijn coach dit allemaal had meegenomen in haar selectie was dit voor mij een studie die aan mijn ‘eisen’ voldeed. Ik ben uiteindelijk gegaan voor ‘Officier Logistiek’ bij de Luchtmacht. Hierbij hoort de studie ‘Militaire Bedrijfswetenschappen’. De studie die je volgt is afhankelijk van de functie waarop je hebt gesolliciteerd.”
En toen begon voor Emma, naast haar eindexamen, de voorbereiding voor de selectie: “Ik had een relatief ‘zwaar’ selectieproces bestaande uit een persoonlijke vragenlijst, een psychologische keuring, een fysieke keuring en een gesprek met de aanname- en adviescommissie. Aan de persoonlijke vragenlijst kon ik weinig voorbereiden. Dit was om te kijken of je een match had met defensie en hoe je over bepaalde dingen dacht en hoe je zou handelen. De psychologische keuring was een gesprek met een psycholoog. Zij krijgen een indruk van wat voor persoon jij bent, hoe jij dingen verwerkt en ook hoe jij in bepaalde situaties reageert. De fysieke keuring bestond uit een progressieve marstest, progressieve til/draagtest en een hardlooptest. De progressieve marstest bestond voor mij uit binnen 20 minuten 2 km marsen met 25 kilo in een rugzak. De progressieve til/draagtest bestond uit het tillen van een kist van 20 kg op een tafel van 1,5 meter hoog. De hardlooptest was 2200 meter binnen 12 minuten. Verder waren er nog wat kleine testjes zoals tijgeren, graven, schiethoudingen aannemen en werken met gewichten. Mijn laatste ronde was het gesprek bij de aanname- en adviescommissie. Hierop kon ik me redelijk goed voorbereiden. Er werd vooral naar motivatie gevraagd, maar ook naar wat ik wist over defensie zelf, missies en oefeningen en ook werd je visie op bepaalde dingen gevraagd. Deze ronde vond ik het lastigst omdat ik mezelf toch een beetje moest ‘verkopen’ en vertellen waarom ik nou aangenomen moest worden.”
Na haar eindexamen en de zomervakantie begon het echte werk: “Mijn eerste jaar op de KMA bestaat uit de BO1 (basisopleiding tot militair) en de GOO (gemeenschappelijke officiersopleiding). In dit jaar ben ik nog niet echt met mijn studie zelf bezig, maar meer met de opleiding tot officier. Hierin zijn we veel op bivak geweest, we hebben leren schieten en basisvaardigheden zoals ‘zelfhulp kameradenhulp’. In deze BO werd je fysiek en mentaal uitgedaagd. In deze periode vallen ook de meeste mensen af. Ik vond deze maanden niet altijd leuk en vooral ook zwaar, maar achteraf echt super leuk. Ik ben op grensverleggende activiteit geweest naar Duitsland, waar we fysiek maar ook mentaal grenzen hebben verlegd door bijvoorbeeld te gaan abseilen en bergbeklimmen.
Wanneer we niet op bivak waren, waren we aan het oefenen met het omgaan met wapens, speedmarsen en veel sporten, zoals zwemmen, hindernisbanen en krachtoefeningen. We hebben ook geleerd hoe je als commandant moet handelen, welke taken daaraan verbonden zijn en hoe je beslissingen moet nemen. Tot slot zijn we op eindoefening geweest waar we alles hebben toegepast. Wanneer je de Basis Opleiding hebt gehaald, word je bevorderd van soldaat tot korporaal. Voor mij waren de eerste maanden wel erg wennen. De KMA heeft een internaat-systeem, wat betekent dat je doordeweeks verplicht bent om daar te slapen. Je slaapt ook op groepslegering in het kasteel tijdens de BO. Ik sliep hier met 13 andere meisjes in een slaapzaal. Je had een strakke dagplanning waarin je om 05:30 uur opstond om schoon te maken, te ontbijten en klaar te staan voor inspectie. De eerste maanden kom je weinig van het terrein af. Dit is ook niet echt nodig omdat alles op het KMA-terrein is: een kantine, sportvelden, aula, leslokalen en zelfs een bar. Dit heeft allemaal te maken met de vorming tot militair, hierna krijg je veel meer vrijheid zoals een eigen kamer en vrije tijd.”
Op dit moment is Emma bezig met de GOO: de gemeenschappelijke officiersopleiding: “Hierin volg ik vakken en moet ik ook tentamens maken. De vakken gaan over bijvoorbeeld oorlog en vrede, militaire operaties en militair recht. Elke dag hebben we colleges van gastsprekers of docenten. Naast die colleges hebben we ook drie keer per week sport, waar we dingen doen zoals zwemmen en militaire zelfverdediging. Daarnaast doen we ook ’normale’ dingen zoals hardlopen of krachttraining. Naast colleges en sport zijn er ook veel activiteiten met het ‘Cadettenkorps’, de studentenvereniging van de KMA. Er zijn bestuursfuncties waar je op kunt solliciteren; zo is er een commissie die gala’s organiseert of een sportcommissie zoals de roei-, rugby- of parachutespring-vereniging. Er zijn dus veel activiteiten waaraan je kan deelnemen.”
En hoe gaat het nu verder? “Na de GOO, die tot ongeveer juni/juli duurt, begin ik aan mijn bachelor Militaire Bedrijfswetenschappen, met de focus op logistiek. Als alles goed gaat haal ik na de zomer mijn Propedeuse. Mijn studie duurt in totaal 4 jaar; elk jaar komen er 8 ‘groene weken’ terug. Zo blijf je toch bezig met militair zijn en verleg je telkens opnieuw je grenzen. Je leert elke keer iets nieuws en bent weer bezig met het groepsgevoel. De rest van het jaar ben je bezig met studeren, sporten en Corps-functies. Na deze 4-jarige opleiding begin ik aan mijn vak-technische opleiding. De lengte hiervan verschilt per vak waar je op hebt gesolliciteerd. Daarna ga je aan het werk op een defensielocatie en kan je solliciteren naar verschillende functies.”
Tot slot: “Denk je nog wel eens aan Media Studies?” Emma: “Nee, nooit meer! Ik kan me sowieso geen andere studie meer indenken dan deze!”