door Rosalie van Luik

Een paar weken geleden is het nieuwe studiejaar gestart. Om een vliegende start te maken geef ik jou graag wat tips.

1. Wees aanwezig bij de colleges! Het is de makkelijkste manier om de stof tot je te nemen, je krijgt een samenvatting van de te leren stof en het is representatief voor wat je op je tentamen kunt verwachten, dat wat de professor vertelt, acht hij namelijk van belang.

2. Lees de studiehandleiding.
Ook hierin staat belangrijke informatie, denk aan de deadlines, wat er van je verwacht wordt, hoe zwaar de opdrachten en het tentamen wegen, en zo kun je je periode/semester/trimester al vrij goed indelen en plannen.

3. Start op tijd met het bestuderen van de stof of, als je een meer praktische studie doet, met het maken van opgaven.
Je denkt dat een periode lang duurt en doordat je meer vrijheid krijgt, voelt het minder als belangrijk om stof te bestuderen maar het tentamen komt hoe dan ook. En vergeet niet dat de hoeveelheid en vaak ook moeilijkheid van de stof niet te vergelijken is met wat je van de middelbare school gewend bent. Beter nu hoog inzetten en alles halen, dan een volgende periode èn de vakken van dat blok èn de vakken van het vorige blok bestuderen.

4. Pas op tijd je strategie aan.
Deze tip haakt in op tip 3; als je op tijd begint heb je alle tijd om te onderzoeken hoe hard, hoe veel en hoe je moet studeren. De strategie die je hanteerde om op school je vakken te halen, is doorgaans niet meer de juiste in het vervolgonderwijs. Waar je op de middelbare school misschien nog wegkwam met ‘een beetje doorlezen’, zul je merken dat dat op de universiteit of het hbo echt onvoldoende is.
Niet alleen zul je meer en harder moeten werken, ook komt er veel meer bij studeren kijken dan bij je schoolse leven; voor veel studenten geldt dat ze veel meer verschillende dingen gaan doen en ook nog eens meer verantwoordelijkheden krijgen. Het is handig als je snel leert te combineren.

5. Vind een studiemaatje!
En kies verstandig.. kies iemand uit die naar college gaat, gedreven is en enthousiast over de studie. Je kunt afspreken om intensief met elkaar te studeren, je kunt ook eens per week de stof doorspreken. Hoe dan ook is gebleken dat een maatje je helpt meer betrokken te zijn bij je studie en vooral dat het uitleggen aan een ander of het bespreken van de stof met een medestudent ervoor zorgt dat je de stof beter begrijpt en opslaat en dus kunt reproduceren tijdens het tentamen.

6. Probeer niet te multitasken, vrijwel niemand kan het 🙂 dus telefoon weg, liefst pc/laptop aan de kant en focus op je boeken.

 

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken