door Deirdre van Schaardenburg
De laatste tentamens staan voor de deur. Sommige eerstejaars studenten moeten nog hard aan de bak om de benodigde punten voor hun Bindend Studie Advies (BSA) te halen. En wat als je die straks toch net niet haalt?In de blog van mijn collega Adine Tjeenk Willink van 16 april j.l. is te lezen of en hoe je je alsnog bij een andere studie kan aanmelden.
Vóór dat je dat doet is het wel zinvol om eens goed stil te staan bij de vraag, wáárom heb ik dit jaar niet genoeg punten gehaald?
– Vind ik het moeilijk om de motivatie op te brengen om te studeren?
– Zijn er vakken die ik te moeilijk vind?
– Is de studie toch niet wat ik ervan had verwacht?
– Zijn mijn studievaardigheden wel effectief?
– Was het een ambitieus plan om studie en andere bezigheden, zoals topsport, te combineren?
– Past een HBO-studie wellicht beter bij mij dan een universitaire studie?
– Wil ik eigenlijk wel studeren?
Allemaal vragen die leiden tot nader onderzoek naar jezelf. Teleurstellingen horen bij het leven. De uitdaging is hoe er mee om te gaan.
Dus, is een niet behaald studiejaar een verloren jaar? Ik durf te zeggen van niet. Als je jezelf maar in de spiegel aankijkt, en leert van je ervaringen.
Misschien heb je je wel niet genoeg in de studie verdiept van tevoren en wist je niet precies waar je aan begon. Ook kan het zijn dat je studievaardigheden nog niet optimaal zijn. Of moest je nog ervaren dat een studie met veel leeswerk je lastig afgaat. Bij velen heb ik gemerkt is het ook een valkuil om aan alles mee te willen doen en geen nee te durven zeggen.
Bovendien kan iemand die niet succesvol heeft gestudeerd, wél op het persoonlijke vlak een ontwikkeling hebben doorgemaakt. Zoals het op zichzelf gaan wonen, het maken van nieuwe vrienden en vriendinnen. Voor de één een makkelijke stap, maar voor de ander een stap die wellicht veel meer energie en tijd heeft gekost dan vooraf ingeschat.
Degenen die voor 1 februari al gestopt zijn met studeren en de rest van het jaar voor hun eigen inkomen hebben moeten zorgen, vaak ongeschoold werk, zijn ook een ervaring rijker.
Tot slot, voor degenen die er nog vol voor gaan, een aantal tips:
Ook kan je hulp vragen bij een persoonlijk studiebegeleider, zoals bij mijn collega Rosalie van Luik