door Karin Kohnstamm
Deze week is het D-day voor de meeste eindexamenkandidaten! Na een heerlijke week op Mallo (Mallorca), Cherso (Chersonissos) of Albie (Albufeira) met de buckets ‘limo’ op het strand en verstand op nul, krijgen de meesten één dezer dagen het doorslaggevende telefoontje.
Bere spannend voor velen, ouders, grootouders, ooms en tantes leven mee. Familie en vrienden staan in de startblokken om aan te haken bij de geplande eindexamenfeestjes. Een aantal is zeker van slagen en heeft alles vastliggen. Een grote groep echter, hoe goed de schoolexamens ook zijn gegaan en hoe intensief de eindexamen-cursussen ook zijn gevolgd, blijft nog totaal in twijfel.
Stop met piekeren, je kan er nu toch niets meer aandoen en in de meeste gevallen kan de vlag (ook al is het na een her) uit!!!
Een eindeloze zomer staat te wachten met feestjes, reizen of lekker thuis chillen. Met daarna de grote stap naar een vervolgopleiding en misschien wel uit huis of een gap-year.
Heb je je eindexamen niet gehaald dan is er geen man overboord. Je kan kiezen uit een aantal opties om het volgend jaar toch te halen:
- Examenjaar overdoen. Je blijft op school en doet het centraal examen weer volledig over.
- Volwassenonderwijs biedt de mogelijkheid om alleen in de vakken eindexamen te doen waarvoor je onvoldoende staat.
- Staatsexamen biedt ook de mogelijkheid om alleen de vakken over te doen die je niet gehaald hebt. Dit examen bestaat uit 2 onderdelen: het centraal examen en het college-examen (meestal mondeling aangevuld met praktische opdrachten). Bij een aantal privé-scholen wordt het staatsexamen ook aangeboden zoals o.a. het Luzac, de Nieuwe School en het Winford.
- In onze blog Gezakt? Wat zijn je mogelijkheden? (juni 2017) staat aanvullende informatie, die voor het grootste deel nog relevant is.
Kortom uiteindelijk lukt het echt wel om het belangrijke papiertje op zak te hebben.
De grote vraag is echter wat je met de rest van je tijd gaat doen als je maar b.v. in 2 vakken eindexamen hoeft te doen? In onze praktijk zien wij regelmatig jongeren die in deze situatie zitten. Het is oppassen geblazen dat je niet verzandt in alleen maar chillen en hangen op de bank. Zorg dat je bezig blijft! Het bezig blijven kan in de vorm van sporten, een baan voor 1 à 2 dagen in de week, je ergens extra in verdiepen in bijvoorbeeld iets wat met je toekomstige studie te maken heeft of ga je talen verbeteren!
Engels is inmiddels voor de meeste studies de taal waarin je werkt op de Nederlandse Universiteiten en ook Hogescholen, ondanks hier en daar protest. De kans dat je naar het buitenland gaat tijdens je studie is groot dus hoe fijn is het als je je talen goed beheerst. Het is de normaalste zaak van de wereld dat de bachelor- en masterscriptie in het Engels zijn. Kijk eens op de websites van de Universiteiten en Hogescholen: vaak bieden ze goede talencursussen aan of kijk bij babel.nl ook hier vind je een goed aanbod.
Als je nog niet helemaal uit je uiteindelijke studiekeuze was: pak nog wat open- en meeloopdagen mee en praat met mensen in je omgeving over wat je wensen zijn. Ben je echt nog blanco kijk dan eens op de website van StudiekeuzeOpMaat, wie weet kunnen wij je verder helpen!