Door Annette Lehmann

Bij het kiezen van een studie gaat het vaak over vragen als: ‘Wat kan ik er later mee?’, ‘Kan ik er voldoende geld mee verdienen?’, ‘Is het een studie met aanzien?’, ‘Kan ik het maximale uit mijn talenten halen?’ Op zich zijn dit allemaal terechte vragen, die je niet zomaar terzijde moet schuiven. Natuurlijk studeer je om een basis te leggen voor je latere beroepscarrière en uiteraard is het goed als je binnen je studie gebruik maakt van de specifieke talenten waarover je beschikt.

Dat neemt allemaal niet weg dat je bij de keuze van een studie ook je idealen, en misschien zelfs je dromen, een rol kunt laten spelen.

Als het voor jou belangrijk is iets te doen om de wereld een beetje beter te maken, als je graag wilt bijdragen aan het welzijn en het welbevinden van de mensen om je heen of als je iets wilt doen met je artistieke talenten, vergeet deze aspecten dan niet mee te nemen in je keuze. Vaak worden zulke idealen gezien als minder belangrijk. Vanuit je omgeving kun je een reactie krijgen als ‘leuk om over te dromen, prachtige gedachte, meer als hobby’.

Vanzelfsprekend is het verstandig om naar goede raad te luisteren. Maar laat je zeker niet ontmoedigen. Durf te dromen. Houd je horizon breed en geef jezelf de ruimte. Geloof in jezelf. Dat geldt voor iedereen, en zeker voor jonge mensen die op het punt staan een studiekeuze te maken.

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken