door Adine de Planque

Daar zit je dan, je bent gestopt met je studie!

Wat zou moeten voelen als opluchting, is eigenlijk heel dubbel. Heerlijk dat je niet door hoeft met die studie.

Maar ….. WAT NU ??

Je hebt je misschien al ingeschreven bij een studenten uitzendbureau. De lijst met studies die aangeboden worden in jouw studentenstad heb je waarschijnlijk ook al een paar keer doorgenomen. En per dag wordt er ongetwijfeld meerdere keren aan je gevraagd wat je nu gaat doen… Opeens is niks meer zeker in jouw leven en dat voelt heel gek.Ik hoop dat je je op een gegeven moment gaat beseffen dat dit een hele grote kans is; een kans om alles op een rijtje te zetten en met al je opgedane ervaring een heel bewuste, nieuwe studiekeuze te maken. Je weet nu immers wat je niet wilt, je hebt nu ervaring; je vond je studie niet leuk, of moeilijk. Of je hebt er niet genoeg tijd in gestopt. Je hebt nu meer inzicht in jouw gedrag als student. Kwam je ‘s ochtends steevast goedgehumeurd je bed uit om 8 uur? Of miste je weleens een werkgroepje omdat het zo gezellig was de vorige avond?  Past een gestructureerde hbo-opleiding toch beter bij jou dan die vrijblijvende universitaire studie? Of heb je juist behoefte aan meer vrijheid bij het indelen van je tijd en moet het een universitaire opleiding worden?

In onze blog van 8 januari jl. staan handige punten van reflectie om eens door te lezen

Is het niet fijn dat je nu eindelijk tijd hebt om naar open-, meeloop- en proefstudeerdagen te gaan?  Vorig jaar had je het gevoel dat je je eindexamen niet eens ging halen, door gebrek aan tijd. Nu kun je rustig kijken, vragen en afwegen.

Als je dan een beetje zicht krijgt op wat het moet gaan worden op studiegebied, heb je ook overzicht over de vrije tijd die je dit jaar rest. Bovendien vinden je ouders ongetwijfeld dat je die tijd nuttig moet besteden……. maar wat is nuttig?

Altijd nuttig: een talencursus. In Londen zijn er bijvoorbeeld enorm leuke cursussen te doen in April. Wat dacht je van (om maar wat te noemen): “Building a Fashion Collection”, “Interior Design’, “Alternative Photographic Processes” of “Business Start up for Creatives”. Je kunt ook kiezen voor een lekker zonnetje en Frans gaan leren in Frankrijk. Dit kun je ook nog eens combineren met kooklessen bijvoorbeeld.

Allemaal leuke en creatieve manieren om je Engels of Frans te verbeteren en even weg te zijn zonder dat dit te lang en/of te duur wordt. Voor al je vragen op dit gebied kun je terecht bij Bureau Buitenland, de mogelijkheden zijn ongekend, dus aarzel niet contact op te nemen Heleen Pelle voor advies.

Moet je binnenkort decentrale selectie doen voor een medisch gerelateerde studie? Denk dan eens aan een stage via een gespecialiseerde organisatie zoals bijvoorbeeld GAP Medics. Twee weken (of langer) in Polen, Kroatië, Thailand of Tanzania meelopen in een ziekenhuis of bij een tandarts. Goed voor je cv én je portfolio. Als je liever in Nederland blijft, denk dan eens aan een baantje in de thuiszorg of als vrijwilliger in een ziekenhuis.

Ben je gestopt en wil je volgend jaar dezelfde studie weer oppakken? Dan zou je kunnen proberen of het mogelijk is via de Open Universiteit bepaalde vakken nu al te halen zodat je programma volgend jaar wat lichter wordt. Op een aantal universiteiten kun je ook contractonderwijs volgen; je betaalt dan per studiepunt.

Misschien vond je de wiskunde of natuurkunde tijdens je studie pittiger dan je verwacht had en wil je je kennis bijspijkeren? Het kan ook zijn dat je deficiënties in je pakket weg moet werken. Er zijn meerdere hogescholen en instituten die deficiëntiecursussen aanbieden, voornamelijk voor vakken als Wiskunde, Economie, M & O, Natuurkunde, Scheikunde en Biologie. Dit zijn korte intensieve cursussen die het mogelijk maken om toch je droomstudie te doen als je een of meerdere vakken mist.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je er spijt hebt dat je geen tussenjaar hebt genomen en dat je best nog even in Azië of Zuid-Amerika wilt gaan backpacken. Vooral doen! Straf jezelf niet, maar zorg dat je uitgerust en vol goede moed klaar bent voor een tweede start in September.

Succes en wellicht tot snel!

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken