door Karin Kohnstamm

‘Sporten op school als poort naar geluk’ , luidt het stukje van Pia de Jong op de achterpagina van de NRC van 4 december. Regelmatig doet deze Nederlandse journaliste verslag van haar verblijf in Princeton VS over wat haar opvalt binnen de Amerikaanse samenleving. Zij laat zich kritisch uit over jongeren die op hoog niveau gaan sporten tijdens de Middelbare School om in aanmerking te komen voor een universitaire beurs zonder rekening te houden met hun intellectuele capaciteiten en hoeveelheid energie.

Jongeren in Amerika verhogen hun kansen om toegelaten te worden op de universiteit wanneer zij uitblinken in sport. Universiteiten vechten jaarlijks om de beste atleten, tennissers, (ijs)hockeyers, zwemmers en Lacrosse- en rugbyspelers binnen te halen en maken het extra aanlokkelijk door deze sportievelingen te sponseren met volledige beurzen.

Voor menig gezin in de VS is dit een aantrekkelijke manier om zo toch je kind te kunnen laten studeren. Het collegegeld varieert namelijk van 5.000$ – tot 45.000$, een bedrag dat niet binnen het bereik van iedereen is. Begrijpelijk dat jongeren het ook via deze weg proberen.
Bovendien op hoog niveau sporten tijdens de middelbare school betekent een ijzeren discipline, doorzettingsvermogen en motivatie, eigenschappen die zeker van nut kunnen zijn tijdens de studie.

Binnen Europa is het ook mogelijk om op basis van sportprestaties een beurs te krijgen voor een universiteit in Amerika.
In Nederland bijvoorbeeld komen jaarlijks Amerikaanse universiteiten ‘scouten’ op o.a. de beste hockey- , voetbal- en basketbalclubs.

In deze beurs zit alles inbegrepen: collegegeld, huisvesting, maaltijden, reiskosten en verzekeringen. Een geweldig aanbod vooral omdat er een aantal hele goede universiteiten zijn en een buitenlandse ervaring zo waardevol is.

Je moet het natuurlijk wel aan kunnen wil je ervoor gaan. De combinatie van én intensief sporten (soms wel 25 uur per week) én intensief studeren, college volgen en in de weekenden ook nog wedstrijden verspreid over heel Amerika spelen, vergt heel veel van de student.

Nederlandse universiteiten selecteren niet op sportprestaties. Wel wordt er geselecteerd voor de numerus fixus studies, studies waar er meer aanbod van studenten is dan plaats. Gekeken wordt naar motivatie, persoonlijkheid en cijfers!

Voor 15 januari moet men zich opgegeven hebben voor deze fixusstudies!

Middelbare scholen en hun leerlingen zijn zich nog niet altijd bewust van het feit dat je al in 5 VWO of 4 HAVO over je studiekeuze moet nadenken en anticiperen. Ook de cijfers van deze leerjaren kunnen meetellen bij de selectie.

Hieronder nog een keer ten overvloede de huidige lijst van de numerus fixus studies voor het jaar 2018-2019

Je mag je voor 2 fixus-opleidingen opgeven, ook dezelfde aan verschillende onderwijsinstellingen. Dit geldt niet voor geneeskunde, fysiotherapie, tandheelkunde en mondzorgkunde hierbij mag je maar 1 onderwijsinstelling kiezen.

 

 

 

 

 

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken