Elk jaar komen veel mensen weer met goede voornemens om hun leven te beteren: minder roken en minder eten & drinken, meer sporten/bewegen en vaker leuke dingen doen. Na een aantal weken of soms zelfs dagen lopen die mooie plannen meestal al in de soep.
Eindexamenkandidaten en studenten hebben vaak goede voornemens die betrekking hebben op hun studieprestaties. Maar hoe doe je dat? Van de ene op de andere dag meer focus op school en studie dat gaat niet vanzelf. En hoe houd je het vol? Wellicht dat het helpt om eens goed na te gaan welke manier van studeren het beste bij jou past.
Wij horen vaak van onze klanten dat ze last hebben van concentratieproblemen. Concentratieproblemen staan bijna nooit op zichzelf. Ze vloeien voort uit factoren in de omgeving, uit de manier waarop wordt gestudeerd en uit een gebrek aan interesse in de studiestof.
Je studie-omgeving: De omgeving waar gestudeerd wordt is vaak niet ideaal door alles waar je gedachten naar kunnen afdwalen, zoals geluid en/of onrust in de ruimte waar je zit te studeren en natuurlijk je telefoon.
Je manier van studeren: De manier waarop wordt gestudeerd is lang niet altijd effectief. Het is belangrijk om uit te vinden welke manier het beste bij jou past. Neem je de stof het beste op door uittreksels te maken, of lees je liever rustig de stof door en concentreer je je daarna op het maken van vragen en/of opdrachten over de bestudeerde stof? Of misschien bekijk je het liefst filmpjes waarin de stof wordt uitgelegd. Ga goed na op welke manier jij het beste de stof opneemt.
Interesse in de studie-stof: Of de te bestuderen stof je kan boeien, heeft veel te maken met de manier waarop je de stof benadert. Hoe passiever je werkwijze, hoe afhankelijker je je maakt van de manier waarop de stof wordt gebracht. Wanneer je actief op zoek gaat naar verduidelijking van de stof, of naar voorbeelden, dan is de kans groot dat de stof meer voor je gaat “leven”.
Voor studenten geldt daarnaast dat wanneer het merendeel van de vakken geen enkele interesse bij je opwekt, je er goed aan doet om je serieus af te vragen of je wel de juiste studie hebt gekozen.
Je tijdindeling: Meestal is het niet heel effectief om heel lang achter elkaar te studeren. Iedereen kan zich slechts een bepaalde tijd achter elkaar concentreren. Hoe lang, dat is voor iedereen verschillend. Gemiddeld ligt de tijd dat je je goed kan focussen ergens tussen de 1 en 2 uur. Daarna dien je een korte pauze te nemen. In het algemeen is het goed om regelmatig te pauzeren. Ga niet door totdat je niet meer kunt, want dan heb je veel langer de tijd nodig om weer verder te gaan.
Conclusie; Tips om je studieprestaties in 2019 te verbeteren:
- Studeer in een omgeving waar je weinig wordt afgeleid, ook niet door je telefoon.
- Ga na op welke manier je de stof het beste tot je neemt en studeer dus op je eigen manier.
- Hanteer een actieve studie-werkwijze, dus hang niet alleen met je neus in de boeken.
- Ontdek hoe lang je je focus goed kan vasthouden en neem regelmatig korte pauzes!
Heel veel succes gewenst met je nieuwe studie-voornemens en mochten de bovenstaande tips niet helpen, dan kan je altijd een keer aankloppen bij één van de coaches van StudiekeuzeOpMaat.
Wij wensen iedereen een leerzaam, succesvol, bruisend en gezond 2019!