door Gerard Hoogerbrugge

Waarschijnlijk niet. Het zomerse weer is vroeg begonnen dit jaar en je snakt naar de zomervakantie. Toch zou ik je uit willen dagen om de komende tijd toch eens je gedachten of gesprekken met naasten over studiekeuze te laten gaan.

Veel studies aan het HBO of WO werken met een selectieprocedure waardoor het nodig is je vóór 15 januari (in jullie geval 2020) aan te melden. Praktisch gezien moet je over 18 maanden je keuze hebben gemaakt en geloof me, die zijn om voordat je het weet.Twee tips waar je eigenlijk komend schooljaar mee bezig zou moeten zijn om je kansen op de gewenste vervolgstudie te vergroten.

  • Zorg voor mooie overgangscijfers van 4 naar 5 havo of van 5 naar 6 vwo. Voor hun selectie kijken hogescholen en universiteiten naar deze cijfers. De eindexamencijfers komen daarvoor te laat! Het is dus kiezen tussen komend schooljaar nog even hard werken of later spijt van een te lage score.
  • Begin op tijd met je studiekeuze. Wij hebben trajecten voor 4 havo- en 5 vwo-leerlingen. Ruim voor het eindexamenjaar heb jij je keuze gemaakt en heb je nog uitgebreid de tijd om open dagen en meeloopdagen te bezoeken.

Je hebt dan alle rust en tijd voor de selectieprocedure van een eventuele fixus studie en voor je eindexamen. Bijkomend voordeel: het tijdig gekozen hebben van een vervolgstudie geeft motivatie om het eindexamen te halen én geeft tegelijkertijd rust in je hoofd om je alleen nog maar te hoeven concentreren op dit eindexamen.

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken