door Karin Kohnstamm

We zitten inmiddels midden in de zomer, voor velen het moment van een welverdiende vakantie, ver weg of dichtbij in eigen land. Met dierbaren of alleen op stap met nieuwe of vertrouwde indrukken. Wandelen in de bergen, de hele dag aan het strand hangen, een nieuwe stad of cultuur opsnuiven, het maakt allemaal niet uit als je maar even los bent van je jaarlijkse school- of werkverplichtingen.

Voor mij betekent dit ook de tijd voor reflectie:

  • hoe is het afgelopen werkjaar verlopen?
  • is iedereen wel op de juiste plek terecht gekomen?
  • zijn alle eindexamens met succes afgerond?
  • zijn de matchingdagen bevallen?
  • zijn alle eindgesprekken naar tevredenheid verlopen?
  • is iedereen door de selectie van een numerus fixus studie gekomen? In een aantal gevallen (bijvoorbeeld bij afwijzing van een numerus fixus) zal het toch plan B, de tweede favoriete studie van de lijst, worden. Daarom is het zo fijn om niet je zinnen op 1 studie te zetten maar ook nog een andere achter de hand te houden.

Deze week ligt bij de meeste eerstejaars studenten ook een brief op de mat die aangeeft of je je BSA (Bindend Studie Advies) wel of niet gehaald hebt. Dit is afhankelijk van hoeveel studiepunten je het afgelopen jaar hebt gehaald en soms of je een verplicht tentamen voldoende hebt.

De vereisten voor het BSA zijn verschillend per universiteit en per studie. Ze staan heel duidelijk vermeld op de website van de universiteiten en de respectievelijke studie. In een jaar kan je 60 punten halen, meestal zijn zo rond de 45 punten verplicht. De Erasmus universiteit in Rotterdam stelt de volledige 60 punten als eis. Een hele kluif als je net aankomt als eerstejaars en je draai in een nieuwe stad nog moet vinden en het universitaire systeem moet doorkrijgen.

Goed om te weten is dat je (bij een negatief BSA) een BSA- dispensatieverzoek kunt indienen bij de examencommissie. Persoonlijke omstandigheden die de studieresultaten hebben beïnvloed, mits al eerder besproken met je studieadviseur, kunnen zorgen voor verzachtende omstandigheden.

Je kan uitgenodigd worden door de examencommissie voor een hoorzitting naar aanleiding van je verzoek. De hoorzittingen vinden in de tweede helft van augustus plaats. Als je dispensatie hebt gekregen mag je doorgaan met je studie maar moet je wel het jaar daarop alle vakken van het eerste jaar afronden of een minimum aantal punten halen.

Als dit allemaal niet van toepassing is en je negatief BSA werkelijkheid is, hoe ellendig ook, bedenk dan waarom het niet gelukt is. Misschien was het toch niet de juiste studie, te hoog gegrepen of niet interessant genoeg of had je andere dingen aan je hoofd.

In alle gevallen tijd voor bezinning, heroriëntering, goed kijken wat wel en wat niet bij je past en vooral waar je zin in hebt de komende jaren meer van te weten te komen.

Natuurlijk kunnen de coaches van StudiekeuzeOpMaat daar heel goed bij helpen!

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken