door Marline Tjeenk Willink

Je hebt aan het einde van de 3de klas gekozen voor een NG profiel met wiskunde A en zonder natuurkunde. Naarmate je meer naar het eindexamen gaat blijkt je interesse uit te gaan naar bèta-studies als biologie, scheikunde, milieuwetenschappen of geneeskunde. En dan krijg je te horen dat je toch natuurkunde en/of wiskunde B nodig had in je pakket. Balen! Wat nu?

Er zijn verschillende mogelijkheden:

 • Je kunt naar het HBO. Met je VWO NG-profiel word je bij het meerendeel van de HBO-opleidingen toegelaten. Wilde je bijvoorbeeld scheikunde studeren op WO-niveau dan kun je als alternatief op HBO-niveau kiezen voor de studie Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek. Eventueel kun je na je bachelor nog een master op WO-niveau gaan doen.
 • Je kunt natuurkunde en/of wiskunde B bijspijkeren via de instituten Boswell-Beta of Wismon, via zelfstudie bij NHA, NTI of LOI of eens informeren bij de plaatselijke VAVO (volwassenonderwijs, is verbonden aan een ROC/MBO).
 • Gelukkig zijn er ook een aantal studies op WO-niveau, die bèta zijn en waar je wel terecht kunt met je NG-profiel. Je moet dan goed zoeken. Dat kan o.a. via deze pagina op Studiekeuze123 (zie rechtsonder). NB. check wel altijd bij de opleiding of het klopt. Hierbij enkele voorbeelden:
  • Op het gebied van chemie heb je aan de universiteit in Wageningen o.a. Levensmiddelentechnologie waarbij in het eerste jaar de studenten met wiskunde A op de universiteit wiskunde B krijgen en andersom de studenten met B statistiek.
  • Als je meer de milieu- en omgevingskant op wil dan heeft de UVA de opleiding Future Planet Studies of kun je bij meerdere universiteiten eens kijken bij de Planologie studies.
  • Zoek je een alternatief voor geneeskunde dan kun je denken aan Gezondheid & Leven aan de VU, Gezondheidswetenschappen aan de Erasmus Universiteit, de VU of in Maastricht of de Bachelor of Science in Physiotherapy bij SOMT (nb. SOMT is een particuliere opleiding).
  • Wil je de informatica-kant op dan zou je eens kunnen gaan kijken bij studies als Kunstmatige Intelligentie en Informatiekunde.

Wil je geen bèta-opleiding dan zijn er nauwelijks beperkingen. Dus eigenlijk is er best veel mogelijk met een NG-pakket!

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken