door Heleen Pelle

Vorige week zat ik tegenover Anna. Anna zit in 5 VWO en overweegt om na haar eindexamen Geneeskunde te gaan studeren. Aangezien Geneeskunde een studie is waarvoor elk jaar veel meer aanmeldingen komen dan dat er plaatsen zijn, geldt er een Numerus Fixus. Dat betekent dat Anna mee zal moeten doen aan een Decentrale Selectie. Loting bestaat sinds het afgelopen jaar niet meer. Ook de automatische toelating van leerlingen met een gemiddeld eindexamencijfer van een 8 of hoger bestaat niet meer. Wel kunnen de rapportcijfers uit 5VWO een rol spelen in het selectieproces.

Wat betekent dit voor Anna:

Decentrale Selectie:

Ze kan pas in haar eindexamenjaar meedoen aan slechts één van de decentrale selecties Geneeskunde. Vooraf dient ze zich dus goed te oriënteren op de verschillen tussen de verschillende opleidingen en steden en misschien ook wel op het verschil in de procedure en hoe de verschillende Decentrale Selecties worden vormgegeven. Voor 15 januari moet ze die keuze hebben gemaakt, want dat is de deadline voor inschrijving voor alle studies met een Numerus Fixus.

Een voorbeeld:

Neem bijvoorbeeld de Universiteit van Amsterdam; Dit jaar zijn er bij hen 996 aanmeldingen voor 350 plaatsen bij de studie Geneeskunde. De selectieprocedure van de UvA kent 2 ronden. De eerste ronde, bestaande uit twee toetsen, vond dit jaar plaats op 10-11 februari. Op basis van je score op beide toetsen krijg je vervolgens een rangnummer. De beste deelnemers worden direct toegelaten tot de studie, de minst goede deelnemers vallen af en de midden-categorie wordt uitgenodigd voor een tweede ronde. De tweede ronde vindt dit jaar plaats op 21 en 22 maart 2017. Je krijgt enkele korte individuele gesprekken en/of opdrachten in aanwezigheid van één of meerdere beoordelaars. De uitslag hiervan wordt uiterlijk op 15 april bekend gemaakt. Dat is net op tijd om je nog voor 1 mei in te schrijven voor een andere studie, als dat nodig is.

Veel druk in het eindexamenjaar

Er komt dus heel wat kijken bij zo’n selectie. Anna ziet daar best tegenop en heeft ook geen idee wat haar kansen zullen zijn.  Ze heeft destijds heel bewust voor het VWO gekozen en ook voor het profiel N&G, omdat ze haar droom om kinderarts te worden wilde verwezenlijken. Maar nu twijfelt ze over haar keuze voor de studie, met name omdat het zoveel extra werk en ook onzekerheid met zich meebrengt. Ze krijgt het volgend jaar zo druk met alle schooltentamens, de boeken die ze nog moet lezen, het profielwerkstuk wat nog af moet en de open dagen en meeloopdagen die ze nog wil bezoeken.

Anna zou zich volgend jaar het liefst alleen focussen op haar eindexamen om zich pas het jaar daarna te richten op de selectie voor Geneeskunde.  Ze is dus geïnteresseerd in de mogelijkheden voor een tussenjaar. Daarnaast wil ze zich ook oriënteren op een alternatief voor Geneeskunde.  Vandaar dat ze bij mij aanklopte.

Conclusie:

Anna is vast niet de enige die hier tegenaan loopt. Er zijn dit jaar 23 HBO-studies en 22 WO-studies waarvoor een Numerus Fixus geldt.

Het is dus aan te raden om je tijdig te oriënteren op alles wat er komt kijken bij je studiekeuze, zodat het je niet overvalt in je eindexamenjaar.

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken