door Karin Kohnstamm

Het kan zo maar gebeuren: halverwege je jaar blijkt de studie waar je zo’n zin in had toch tegen te vallen. Wat te doen? Wel of niet stoppen, switchen en wanneer? Als je alles hebt afgewogen en je komt tot de conclusie dat het zo niet verder gaat, dan doe je er verstandig aan om je studie en je studiefinanciering stop te zetten vóór 1 februari.

De redenen om te stoppen kunnen uiteenlopend zijn. Het vak blijkt niet te boeien, colleges, werkgroepen en de te leren stof vervelen. Motivatie om achter de boeken te kruipen neemt af. Je komt dan al snel in een negatieve spiraal, ziet op tegen tentamens of haalt ze niet. De onvoldoendes stapelen zich op en de puntenscore die vereist is voor je BSA (Bindend Studie Advies) is niet meer te halen.

Het kan ook zijn dat je met heel andere dingen bezig bent: vol overgave stort je je in een studentenvereniging, nieuwe vrienden, feesten, het leven in een nieuwe stad en woon je voor het eerst op kamers: het vreet tijd.

En daar zit je dan: dikke boeken en lappen tekst waar je tegenaan zit te hikken. Als je die niet kunt opnemen worden het steeds grotere hindernissen en een bron van frustratie. Heb ik niet te hoog gegrepen? Waarom lukt het andere studenten wel en mij niet? Heb ik wel de goede keuze gemaakt?

Een gesprek met je studieadviseur, medestudenten of iemand die werkzaam is in de richting van je studie kunnen misschien nog nieuwe inzichten geven waardoor je besluit toch door te gaan en er ook echt voor te gaan.

Hiervoor kun je overigens ook terecht bij de coaches van StudiekeuzeOpMaat, die onafhankelijk zijn van de instelling waar je studeert. Wij noemen dat een Studie APK. Het is zeker de moeite waard om nog even goed te onderzoeken of je door wil, want er zitten ook nadelen aan het stoppen en veranderen halverwege het studiejaar.

Baantjes liggen niet voor het oprapen, instromen halverwege het studiejaar bij een andere WO studie is bijna uitgesloten. Sommige HBO opleidingen starten wel in februari. Het collegegeld dat je dan betaalt is 7/12e van het volledige bedrag voor een voltijdopleiding. Ten slotte is er ook nog je omgeving van familie en vrienden die misschien teleurgesteld zullen reageren als je niet een goed alternatief plan hebt.

Maar als je dan toch besluit halverwege je studiejaar te stoppen en dit het eerste jaar is dat je studiefinanciering ontvangt, maak dan gebruik van de 1 februari regeling. De eerste maanden van je prestatiebeurs inclusief aanvullende beurs en de Studenten OV-chipkaart) worden dan omgezet in een gift (maximaal 5 maanden). Het betekent wel dat de maanden waarvoor je studiefinanciering hebt ontvangen afgetrokken worden van het totaal aan studiefinancieringsrechten.

Wat moet je doen? Je schrijft je uit via Studielink en meldt aan DUO dat je per 1 februari geen studiefinanciering meer wilt ontvangen. Denk hierbij ook aan het stopzetten van je Studenten OV-chipkaart. Je krijgt pas in het begin van het daaropvolgende jaar bericht dat je beurs in het eerste jaar een gift is in plaats van een lening.

Als je een nieuwe studie start in september 2015 behoud je, zoals het er nu naar uit ziet, het recht op een basisbeurs.

Neem de tijd voor een heroriëntering op je volgende studiekeuze. Praat met mensen om je heen, studenten, bezoek open dagen en volg proefcolleges. Universiteiten doen er tegenwoordig veel aan om je te informeren en een weloverwogen keuze mogelijk te maken, maar kunnen nooit iedere twijfel wegnemen.

Op één van de studentensites kwam ik het volgende tegen: ‘Kijk naar wie jij bent, wat jij kunt en wilt, niet naar wat anderen doen of gedaan hebben. Alleen als je zelf doet wat jou gelukkig maakt kun je gelukkig worden en blij zijn met wat je doet, niet door jezelf constant te meten aan anderen’!

 

NB. Dit is een ge-update versie van een eerder gepubliceerde blog van 6 januari 2013. Omdat de blog zo vaak gelezen wordt, leek het ons relevant om ‘m nogmaals te plaatsen.

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken