door Harriet van den Heuvel

In november zijn eindexamenkandidaten op veel scholen druk met het leren en maken van hun schoolexamens. Een spannende tijd in een jaar waar veel draait om examencijfers.

En in die drukke agenda wordt ook nog het bezoek aan open dagen en meeloopdagen ingepland. Als studiekeuzecoaches zien wij veel jongeren bezig met hun studiekeuze: sommigen al ver onderweg, sommigen nog aan het begin van dit traject.

Door alle drukte van schoolexamens, profielwerkstukken, boeken lezen etc. raakt het onderwerp studiekeuze wel eens op de achtergrond. Met een deadline van 1 mei -of soms veel eerder moet voorkomen worden dat een zoektocht naar een studie te lang wordt uitgesteld. Behalve mogelijke examenstress krijg je dan ook studiekeuzestress….

Er is veel keuze; als je jouw zoektocht gaat opstarten of voortzetten houd dan de volgorde oriënteren- verkennen- verdiepen aan. Bedenk eens in welke fase jij nu zit en voorkom dat je belangrijke stappen overslaat.

Bij het oriënteren kijk je eerst goed naar je zelf, bijvoorbeeld naar je interesses en kwaliteiten. Bespreek deze ook eens met anderen, het gaat over jou!

Op school is er wellicht al veel voorlichting geweest over studies en beroepen waardoor je al enigszins een voorkeur voor een aandachtsgebied hebt. En kijk ook of er nog twijfels bestaan over de vraag “Hbo of Universiteit ” of over “direct studeren of gapyear

Met deze informatie ga je verkennen welke studies dan mogelijk bij jou passen. Wat zijn je opties? Op Studiekeuze123 kun je op aandachtsgebied zoeken en je ziet daar ook wanneer er open dagen zijn. Als je open dagen bezoekt, bereid je dan goed voor. Je krijgt veel informatie dus als je van tevoren goed opschrijft welke vragen je beantwoord wilt hebben, kun je zo’n bezoek heel gericht doen!

Na deze fase zal je zien dat je al concreter ideeën hebt over mogelijk passende studies. Het nader verdiepen in die opleidingen is heel belangrijk! Waar gaat die opleiding in detail over? Welke onderwerpen worden er bestudeerd, welke keuzerichtingen zijn er? Wat kan ik er mee? En geldt er een numerus fixus of bepaalde selectie? Ga de studie ook zelf ervaren op een meeloopdag. Op zo’n dag volg je een college, krijg je een rondleiding, praat je uitgebreid met een student en zie je vaak ook al wat van de stad en het studentenleven.

Dan is het tijd om de nog overgebleven studies goed met elkaar te vergelijken. Doe dat met jouw eigen criteria. Luister goed naar jezelf. Wat vind je echt belangrijk? Als je merkt dat je van een opleiding blij wordt, er met anderen over gaat praten en al zin krijgt om te beginnen …. Dan zouden dat wel eens tekenen kunnen zijn dat je hebt gekozen!

En wil je ondersteuning bij het keuzeproces, dan helpen de coaches van StudiekeuzeOpMaat jou graag!

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken