door Heleen Pelle
Volgens de universiteiten behaalt 69% van de studenten binnen vier jaar het bachelordiploma. Dat is veel meer dan voorheen. Vijf jaar geleden lukte dat slechts 56% van de universitaire studenten.
Dit klinkt mooi, maar ligt er tegenwoordig niet te veel nadruk op het studietempo? Wat ben je waard op de arbeidsmarkt als je in 4 jaar tijd een HBO-Bachelor diploma, of een Master diploma hebt behaald? De arbeidsmarkt vraagt vaak om meer dan alleen een diploma. Voor de meeste banen zoekt men afgestudeerden die zich ook op het persoonlijke vlak hebben ontwikkeld op gebieden naast hun studie.! Maar hoe doe je dat als de overheid zich focust op studierendement met maatregelen zoals het Bindend Studieadvies (de verplichting om in je eerste jaar minimaal 45 en bij enkele onderwijsinstellingen zelfs minimaal 60 studiepunten te behalen) en de harde knip (je mag pas met een Master starten nadat je je gehele Bachelor hebt behaald)?
Veel studenten blijven tegenwoordig thuis wonen en worden geen lid van een studentenvereniging vanwege de druk om in het eerste jaar aan de BSA-norm te voldoen. Dit is heel begrijpelijk en ook financieel voordeliger dan het op kamers wonen, maar aan de andere kant leren ze op deze manier niet om los te komen van de vertrouwde thuissituatie.
Tijdens je studententijd is het toch de bedoeling om je van een schoolgaande jongere te ontwikkelen tot een jong volwassene die op z’n eigen benen kan staan? Dat gaat niet vanzelf en dat leer je meestal niet in de collegebanken. Het gaat o.a. om vaardigheden zoals samenwerken, organiseren, onderhandelen en zelfs leidinggeven. Ook internationale ervaring wordt vaak gevraagd voor banen in het bedrijfsleven.
Hoe kan je je hierop richten, naast de studiedruk die je zal ervaren?
Zoek uit wat bij je past. Zou je graag bestuurservaring opdoen, meld je dan aan voor een bestuursfunctie van een studievereniging, studentenvereniging, sportvereniging, of van een andere organisatie. Zoek je later een baan in de financiële wereld, probeer dan ergens penningmeester te worden. Voor het opdoen van internationale ervaring bieden alle Hogescholen en Universiteiten veel mogelijkheden om in het kader van het Erasmus-, of een eigen Exchange programma een semester in het buitenland te studeren. Daarnaast is het ook mogelijk om via een organisatie als AIESEC een buitenlandse stage te regelen. Informeer je tijdig over de mogelijkheden, want het vraagt wel enige voorbereiding.
Kortom, laat je niet weerhouden om je naast je studie bezig te houden met activiteiten waarmee je jezelf verder ontwikkelt, want het kan je later goed van pas komen als je op zoek gaat naar een baan!