Door Adine de Planque en Florian de Beus
Alhoewel dit stuk al een heel aantal maanden geleden geschreven is door Florian de Beus , zijn deze tips misschien nuttig voor aankomende studenten. Ik heb met heel veel plezier een studiekeuzetraject gedaan met Florian die International Communication studeert aan de Hanzehogeschool in Groningen. Knap hoe hij studie en passie combineert en zo een heel eigen pad bewandelt.
Studiekeuzetraject: wanneer gevolgd en waarom?
Nadat ik mijn HAVO diploma in the pocket had heb ik gekozen voor een tussenjaar. Net zoals vele andere leeftijdsgenoten had ik nog geen idee wat ik wilde qua studie en daarom leek een tussenjaar de beste optie om alles even op een rijtje te zetten. Het is zonde om een studie te beginnen waarbij je niet goed weet of het wel iets voor je is of niet. Vinden je ouders ook niet fijn als je er na 3 maanden mee stopt, kost wat tegenwoordig (haha). Daarbij is het heel erg belangrijk dat je het ook enigszins leuk vindt. Zonder motivatie wordt het allemaal erg moeilijk. Dankzij de hulp van mijn coach kwamen we na een aantal gesprekken op International Communication.
Waarom International Communication?
Ik had (en heb nu nog steeds) een enorme passie voor elektronische muziek, maar wist tegelijkertijd dat het moeilijk zou worden om daar iets mee te doen. Dus heb ik dat idee een beetje laten gaan en mijn keuze gebaseerd op een studie die “iets” met mensen te maken heeft. Met International Communication ben je feitelijk bezig met het begrijpen van mensen en hoe je het beste kan communiceren. Zowel communiceren van mens tot mens als communiceren tussen mens en bedrijf of tussen bedrijven onderling. En dat allemaal in het Engels op een internationale school. Dit leek mij een extra uitdaging omdat je veel verschillende culturen leert kennen en je Engels gaat er binnen de kortste keren enorm op vooruit! Hierdoor schiet je mensenkennis ook weer omhoog, superhandig!
Waar?
Sindsdien studeer ik in Groningen (begonnen in 2013). Ik ben daarheen gegaan terwijl ik nog niemand kende, maar ik had er vertrouwen in dat ik wel leuke mensen zou tegenkomen.
Groningen dus. Het fijne hieraan is dat je precies kan kiezen met welke mensen je wilt omgaan en met wie niet. Hierdoor bouw je relaties met mensen die jou inspireren en andersom. Ik snap dat dit niet voor iedereen is, maar zolang je er maar op vertrouwt dat je een leuk persoon bent die iets te bieden heeft en je je (vooral in het begin) even extra sociaal opstelt, dan komt het allemaal vanzelf. Een studievereniging helpt daarbij ook heel erg. Toch net even wat chiller om met andere mensen om te gaan buiten school of uni. Ik koos voor een roeivereniging (Gyas), maar je hebt ook tal van andere verenigingen hier in Groningen. Roeien was helaas niet echt een succes, maar gelukkig was dat niet erg omdat ik er wel goede vrienden aan heb overgehouden.
Nog even terugkomend op Groningen; dit is een hele fijne, gezellige en mooie stad om te wonen als student. Iedereen is relaxt en open, er is vrijwel nooit gezeik en het uitgaansleven begint er ook steeds meer op te bloeien. Zowel voor kroegtijgers als clubgangers. Clubs als “Paradigm” en “de Etage” zijn sterk aan te raden, muziek, sfeer en mensen = top. Qua kroegen kan ik je helaas wat minder vertellen. Gelukkig zijn er wel tientallen in het centrum te vinden dus voor ieder wat wils. Plus kamers zijn zoveel goedkoper ook dan bijvoorbeeld Amsterdam. Denk aan rond de 330 euro in de maand. Groningen is gewoon een stad met een heerlijk leven voor een studentje.
Hoe gaat het nu? hoe zijn je ervaringen tot nu toe en wat zijn je plannen voor de rest van je studie?
Waar ik vooral achter ben gekomen aan de studie International Communication is dat het een heel brede studie is waarmee je alle kanten op kunt. Aan de ene kant heel fijn (niks is nog bepaald) aan de andere kant ook vervelend, omdat je nog niet weet waar het heen gaat. Als je een idee hebt over wat je leuk vindt om later te gaan doen of juist wat je nu bezighoudt, probeer dat dan te combineren met je studie, of zie er een weg in te vinden. Toen ik begon, zag ik nog niet hoe ik mijn passie voor muziek kon gebruiken met deze studie, maar dat is veranderd in het tweede jaar. In het tweede jaar word je in feite al klaargestoomd voor het derde jaar, waarin je een half jaar naar het buitenland gaat en een half jaar stage loopt. Ik kreeg muziek maar niet uit m’n hoofd en toen dacht ik; wat nou als ik dat buitenland met muziek combineer? BINGO. Nu ga ik het volgende jaar dus een halfjaar in Potsdam studeren (vlakbij Berlijn), nieuwe ervaringen op doen en vooral veel nieuwe mensen ontmoeten. Het tweede halfjaar wil ik in Berlijn wonen en hopelijk mijn kennis en passie voor muziek gebruiken om stage te lopen in een platenwinkel.
Ik denk dat het gewoon tijd nodig heeft voordat je je mogelijkheden gaat zien. Wees geduldig en ga er van uit dat als je maar nieuwsgierig blijft en probeert met de juiste mensen in contact te komen, het allemaal vanzelf wel op je pad gaat komen. Zie je studie niet als het eindpunt, maar juist als het middel wat jouw perspectief kan verbreden. Het kan ook zomaar zijn dat je in 1x ergens uitkomt waarvan je zelf nooit had gedacht dat je daar terecht zou komen. Houdt dus ook alles open. Probeer de studie te combineren met wat je echt leuk vindt, jouw passie, waar jij je drive vandaan haalt en zie of je daarin een weg in kan vinden. De weg naar jouw ultieme geluk.