De Kerstvakantie is dikwijls een periode van bezinning. Ook nadenken over je studie hoort daarbij. Twijfel jij of je de juiste studie hebt gekozen? Stel jezelf dan de volgende vragen:

  • Wat verwachtte je van je studie?
  • Wat valt tegen?
  • Is het gelukt om je punten te halen?
  • Zo niet, waar ligt dat aan?

Eerste studiejaar is meestal algemeen

 In het eerste studiejaar krijg je meestal algemene, inleidende vakken en kun je nog niet zo makkelijk je eigen richting bepalen. Kijk eens op de site van je opleiding naar de vakken van de rest van de bachelor en praat erover met ouderejaars studenten. Wordt je studie leuker in jaar twee en verder en is het nu een kwestie van even doorzetten?

Stoppen vóór 1 februari

 Blijf je er toch van overtuigd dat dit niet de juiste studie is voor jou, dan kan het verstandig zijn om te stoppen vóór 1 februari en je studiefinanciering stop te zetten. Je eventuele aanvullende beurs en je studenten OV-kaart hoef je dan niet terug te betalen. Meestal krijg je ook een deel van je collegegeld terug. Je eventuele lening moet je wel terugbetalen. Kijk op 1-februari-regelingvan Studiekeuze123 voor het volledige verhaal over de financiële gevolgen en wat je moet regelen.

De rest van dit studiejaar

 Als je bent gestopt ligt er nog een half jaar voor je open. Wat ga je doen? Werken, reizen, een cursus, vrijwilligerswerk? Je oriënteren op een volgende studiekeuze?

Voor dat laatste kun je ook terecht bij een van de coaches van StudiekeuzeOpMaat. Wij zijn onafhankelijk dus niet verbonden aan de instelling waar je nu studeert.

 

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken