Studie A of studie B? Stad X of stad Y? Tussenjaar of geen tussenjaar? Volg je gevoel roepen mensen als er twijfel is over een keuze. Maar kun je je studiekeuze voelen?

Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Soms kun je helemaal niet bij dat gevoel komen, zoals bij Floor*.

Paniek

Floor twijfelde bij welke universiteit zij zich zou aanmelden. Ze moest snel kiezen, want het was een lotingstudie. Overmorgen was de deadline. Floor zou zelf een voorlichtingsavond over de studie kunnen geven. Ook over de verschillen per universiteit kon ze je veel vertellen. Zij had alles tot op de bodem uitgezocht. Ze had lijstjes met feiten, lijstjes met voordelen en lijstjes met nadelen. Maar al die informatie gaf haar niet wat ze zocht: het antwoord op de vraag wat zij wilde.

Toen ik haar vroeg wat haar gevoel haar zei gaf ze mij nog meer opsommingen. Toen ik haar vroeg wat haar lichaam haar zei kwamen er tranen. Ze wist het niet, ze voelde niets meer behalve de paniek van het niet weten.

Ruimte maken

Met een ontspanningsoefening die Floor die avond en de volgende dag deed kwam zij terug in haar lichaam. Ze zakte van haar hoofd haar lichaam in. Ze liet alle gedachten, argumenten en overwegingen voor wat ze waren. Dat gaf ruimte. Zo kon ze gaan voelen. Voelen hoe haar lichaam reageerde op de studiekeuze. Luisteren naar dat hele zachte stemmetje diep in je. Ontspannen en blij liet zij mij de volgende avond weten dat ze het wist. Niet zomaar een twijfelachtig beetje, maar heel zeker. Opties die gisteren nog hoog scoorden op het lijstje van voordelen waren ineens geen optie meer. Haar hoofd had vele argumenten voor deze optie, haar hart wist wel beter.

Trefzeker

Een studiekeuzetraject bestaat uit vele kleinere en grotere beslissingen.

Alle volgende keuzes die Floor maakte waren rustig en trefzeker. Ze verzamelde steeds grondig haar informatie totdat ze haar keuze kon voelen. 

In september is Floor enthousiast en zelfverzekerd aan de studie van haar keuze begonnen. Het is een keuze geworden die ze heeft gemaakt met heel haar hoofd én heel haar hart.

Heb jij ook hulp nodig bij jouw studiekeuze? Neem dan contact op met één van onze studiekeuzecoaches.

* de naam is om privacy redenen veranderd

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken