BSA afschaffen
Het Bindend Studieadvies (BSA) is binnenkort misschien verleden tijd. Een motie om het BSA af te schaffen werd onlangs aangenomen door de Tweede Kamer. In verband met de coronacrisis schrappen hogescholen het BSA ook dit collegejaar.

Genieten zonder BSA
Heerlijk. Je voelt geen druk meer om het verplichte aantal studiepunten te halen in het eerste jaar. Je hebt geen stress meer over dat laatste beslissende tentamen. Zonder BSA is er ook meer ruimte om te wennen aan je studie en het studentenleven. Om fouten te maken. Om te ontdekken. Om je hersenen te laten rijpen. Om activiteiten te ondernemen naast je studie. Grote voordelen, die allemaal belangrijk zijn voor je sociale en emotionele ontwikkeling.

Toch ook ingewikkeld?
Dat klinkt als vrijheid blijheid: je kan zorgeloos genieten en je ontwikkelen. Toch kan het ook juist stressvoller en ingewikkelder worden. Ingewikkelder geeft niets, als men het maar onderkent.

Externe motivatie
Het BSA is ook een stok achter de deur in je eerste jaar. Als die wegvalt moet je het studeren op eigen kracht doen. Je moet de discipline meer uit jezelf halen. Als dat niet lukt voelt dat rot. Je voelt je bijvoorbeeld lusteloos, incompetent, vertwijfeld en gestrest. Dit helpt je niet bij het alsnog vinden van een studieritme.

Niet op je plek
Ook als je een studie doet die niet (echt) bij je past word je extra uitgedaagd. Als je hierdoor je BSA niet haalt en je de opleiding moet verlaten, hakt het BSA de knoop voor je door. Zo dwingt het BSA je om te zoeken naar een plek waar je beter past. Het is een lastige stap om uit jezelf met een studie te stoppen. Blijven hangen is een reële valkuil. Je vindt ook heus wat dingen leuk aan je studie en door wat smoezen vallen je studieresultaten ook best mee. Je blijft misschien liever bij je bekende problemen dan dat je in onbekende mogelijkheden duikt. Je wordt uitgedaagd om eerlijk te zijn naar jezelf en jezelf de juiste vragen te stellen.

Goede begeleiding
Ik gun je alle ruimte om je te ontwikkelen, om te ontdekken en fouten te maken. Ik gun je daar dan wel een goede begeleiding bij.

Wil jij hulp bij je studiekeuzes?
Bekijk dan de site StudiekeuzeOpMaat of zoek contact met een van onze studiekeuzecoaches.

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken