door Maarten Kerkhofs

Mag dat? Kan dat? En hoe zit het dan met studiefinanciering? En moet die 2e studie aansluiten op de 1e? En is het profiel dat je had gekozen toen je op de HAVO of het VWO zat nog van belang? Verschillende vragen die ik als coach weleens krijg en die voor mij ook zeker de moeite waard waren om eens uit te zoeken….

Om te beginnen zal ik een voorbeeld gebruiken, uiteraard gebruik ik geen echte namen en zal mijn persoon dan ook Jan heten. Jan heeft een HBO studie gedaan en deze volledig afgerond. Hij is nog maar 22 en ziet zichzelf nog niet echt graag werken. Veel te serieus allemaal en studeren ligt hem wel. Daarnaast heeft hij een brede interesse, en wil hij zich focussen op een beroep of richting en doet daarom graag een 2e HBO studie. Die wil hij niet halverwege het jaar starten dus gaat hij eerst op reis om daarna met frisse moed aan een tweede avontuur te beginnen op een hogeschool.

Uiteraard is het mogelijk om een aansluitende universitaire opleiding te kiezen. Maar dat is nou net niet wat Jan wil. Vanwege zijn interesse wil hij iets anders gaan studeren op HBO niveau. Vandaar dat bovenstaande vragen bij de intro bij hem opkwamen en zodoende zijn wij samen op zoek gegaan. Allereerst natuurlijk om te kijken waar zijn interesses liggen en wat hij graag nog meer zou willen studeren. Jan heeft de Pabo gedaan en vindt werken met kinderen leuk maar ziet zichzelf toch ook iets anders doen. Hij kiest voor Commerciele Economie en wil daar voor gaan.

Mag dat? Kan dat?

Uiteraard mag en kan dat. Er zitten natuurlijk soms wat haken en ogen aan maar over het algemeen mag je je voor elke willekeurige HBO opleiding aanmelden. Afhankelijk of je vooropleiding aansluit nemen ze je meteen aan of niet. Heb je geen juiste vooropleiding, dan heb je vaak nog de mogelijkheid om een 21+ assessment te doen. Vaak wordt hier dan gekeken naar je competenties; ben je gemotiveerd genoeg, waarom wil je deze opleiding doen, en heb je potentieel HBO werk & denk niveau?

Hoe zit dat met studiefinanciering en wettelijk collegegeld en instellingstarief?

Gemiddeld kost een HBO studie tussen de € 8.000,- en € 10.000,- per jaar. Maar omdat het grootste deel wordt gefinancierd door de overheid betaal je als student in het studiejaar 2014-2015 € 1.906. De rest wordt voor je betaald. Maar wat als je nou een tweede HBO studie wilt gaan doen, betaal je dan nog het wettelijk bepaalde collegegeld? Of betaal je het instellingstarief? Wat dan dus in een keer omhoog schiet voor jou? En wanneer betaal je nou wat? Daar is een hele gemakkelijke site voor Studiekosten.nl en wat zijn nou die verschillen? Check op de site van de Rijksoverheid.

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken