door Alice Boreel

Het is bijna 1 mei, de uiterste datum waarop je je kunt aanmelden voor een studie voor september 2015. De meeste eindexamenkandidaten weten wat ze volgend jaar gaan doen. Zij zitten nu te blokken voor het Centraal Examen. En dat merk je, want opeens ben jij, 4 havo- of 5 vwo-leerling, de oudste op school. Lekker rustig! Misschien ligt er nog een reisje met de klas in het verschiet, naar Rome, Madrid of Berlijn. De laatste toetsweek en dan heerlijk vakantie! Jouw studiekeuze maak je volgend schooljaar wel. Toch is het slim om daar nu een begin mee te maken.

Hoe doe je dat? Bepaal eerst je richting door bijvoorbeeld op te schrijven wat jouw favoriete vakken zijn op school, wat je graag doet en waar je goed in bent. Dat laatste kun je ook aan mensen in je omgeving vragen. Doe interessetesten op internet. Als jij vooral interesse hebt voor opleidingen en beroepen op het gebied van Gezondheid of Aarde en Milieu, kijk dan op de website van Studiekeuze123 welke studies daarbij passen.

Maak vervolgens een lijstje met 5 tot 10 studies die jij zou willen bekijken. In mei zijn er nog enkele Open Dagen maar de meeste universiteiten en hogescholen gaan daar vanaf september weer mee starten.

Om alvast wat meer te weten over de wereld van het hoger onderwijs, kun je eens door deze begrippenlijst lopen. Want wat is eigenlijk het verschil tussen een major en een minor? Hoe zit het precies met dat beruchte bindend studieadvies (BSA)? En wat is een numerus fixus?

Als je graag begeleid wil worden bij je studiekeuze bel dan een van onze coaches. Wij hebben een speciaal traject voor 4 havo- en 5 vwo-leerlingen. Daarbij start je voor de zomer en rond je je keuze ruim voor Kerst af zodat je je verder rustig op je eindexamen kunt concentreren.

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken