De eerste Open Dagen zijn achter de rug en je hebt daar vast gehoord dat voor bepaalde studies een numerus fixus geldt. Wat is een fixusstudie, hoe werkt de selectie en voor wanneer moet je je inschrijven? Voor sommige studies is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Dit noemen we opleidingen met een numerus fixus (= vastgesteld aantal). Om toegelaten te worden tot zo’n fixusstudie moet je voldoen aan de selectiecriteria van de opleiding en instelling. Er wordt gekeken naar eerdere onderwijsprestaties, maar ook naar motivatie en persoonlijkheid.

Voor fixusstudies moet je je uiterlijk 15 januari aanmelden. De uitslag van de selectie vind je op 15 april op Studielink.

Per studiejaar mag je je voor maximaal 4 opleidingen inschrijven waarvan maximaal 2 fixusstudies. Dat laatste kan ook dezelfde studie zijn aan 2 verschillende instellingen. Uitzonderingen hierop zijn Geneeskunde, Tandheelkunde, Mondzorgkunde, Fysiotherapie en Verloskunde. Hiervoor mag je maar 1 opleidingsplaats kiezen.

Het verschilt per studie hoe vaak je mag meedoen. Dit is maximaal 3 keer. Heb je in het verleden al eens meegedaan aan een selectieprocedure (hieronder vallen ook eerdere deelnames aan opleidingen met een loting) dan tellen deze pogingen mee als ‘selectiepogingen’. Ben je gezakt voor je eindexamen en is er wel een selectiepoging geregistreerd? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor correctie.

De (voorlopige) lijst met fixusstudies 2020-2021 vind je hier.

Tot slot nog een mooi stappenplan waarin de route naar een fixusstudie duidelijk staat aangegeven!

 

 

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken