In het begin van je studie nog thuis blijven wonen wordt steeds gewoner.Uit de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat voor het eerst meer studenten bij hun ouders wonen dan op kamers. Tussen 2007 en 2014 ging ruim 60% van de universitair en 23% van de hbo-studenten binnen 16 maanden uit huis. Nu is dat respectievelijk 39 en 11%.

Niet alleen praktische factoren, zoals de groeiende kamernood, hoge huurprijzen, de afschaffing van de basisbeurs en toegenomen studiedruk zorgen ervoor dat studenten ervoor kiezen om langer thuis te blijven wonen. Zeker zo belangrijk is de goede verstandhouding tussen ouders en hun jongvolwassen kinderen; ze gaan meer op voet van gelijkheid met elkaar om, er lijkt minder dan vroeger sprake te zijn van een generatiekloof.

Voor- en nadelen van thuis blijven wonen en tips!

Als je kijkt naar studiesucces zijn er voor- en nadelen bij in het begin nog thuis blijven wonen. Voordeel is dat de eerstejaars student niet heel veel nieuwe dingen tegelijk op hoeft te pakken. Hij hoeft zijn vertrouwde thuisomgeving nog niet te verlaten. Omdat de studie ook al helemaal nieuw is, is dat een voordeel. Nadeel is dat studenten het onderschatten hoeveel reistijd je kwijt bent om naar college te gaan. En hoeveel energie reizen kost en hoe gebrekkig het OV soms is.

Dan vier tips voor studenten die nog even thuis blijven wonen.

Tip 1

Je bent volwassen

Als je de havo of het vwo hebt afgerond ben je volwassen. Er gelden dan andere regels. Zo ben je als student zélf verantwoordelijk voor je studiefinanciering. Je moet zélf een studielening aanvragen, je bent ook zélf verantwoordelijk voor je studieschuld. Dat gaat allemaal buiten je ouders om. De opleiding zal niet met je ouders communiceren. Ook voor ‘school’ ben je volwassen. Er is geen Magister, ouders weten niet welke cijfers je haalt, of je voldoende studiepunten haalt, of je je Bindend Studieadvies haalt en of je je colleges netjes volgt. Voor het opleidingsinstituut en voor DUO ben jij de persoon waarmee ze communiceren, niet je ouders.

Tip 2

Hotel Mama?

Hoe prettig het misschien ook is bij je ouders, blijf er niet te lang hangen. Het studentenleven is ook erg leuk en leerzaam. Woon je nog bij je ouders, dan ervaar je toch niet echt hoe dat werkt. Bovendien… ouders zorgen voor veel zaken, een dak boven je hoofd, eten op de plank, verzekeringen, belastingen … dat zijn allemaal zaken die een afgestudeerde zélf moet kunnen. Leer je dat tijdens je studententijd, dan kun je je medestudenten om advies vragen. Ze worstelen immers met hetzelfde. Ook het huishouden is zoiets… boodschappen doen, koken, de boel schoonhouden, de was… het kost heel veel tijd. En ook dat moet je leren om als zelfstandig mens te functioneren.

Tip 3

Ga het avontuur aan!

Een studie is niet alleen kennis opdoen. De essentie van de studententijd is een tijd waarin je jezelf kunt leren kennen en ontwikkelen, o.a. door je eigen fouten te maken. Een periode waarin je je eigen boontjes kunt leren doppen en zelfstandig kunt worden. Afgestudeerden vinden dat na afloop van hun studie vaak het meest leerzame. Jezelf leren kennen en groeien in je ontwikkeling doe je vooral door het zelf oplossen van allerlei vraagstukken. En door het avontuur aan te gaan. Blijf niet teveel plakken in je vertrouwde nest, letterlijk en figuurlijk. Ga op stap, ontdek de wereld. Die is groter dan jouw eigen bekende stad of dorp. Ga uit je comfortzone. Daar word je een steviger en stabieler mens van.

Tip 4

Verantwoordelijkheid dragen moet je leren!

Na je hbo of universitaire opleiding krijg je een baan op hoger niveau. Dat betekent ook dat je helemaal eigen verantwoordelijkheid gaat dragen als je bent afgestudeerd. Vaak zul je je eigen inhoudelijke werkplanning maken. Je bent ook waarschijnlijk zelf verantwoordelijk voor je tijdindeling. Jij bent verantwoordelijk voor het goed afronden van een project of taak. Hoe je dat doet moet jij zelf uitdenken. Deze verantwoordelijkheid dragen moet je leren. Soms vinden starters op de arbeidsmarkt dat niet zo makkelijk. Werken moet je leren. Studenten die al een tijdje een stevige bijbaan hebben, kunnen dat beter. Werkervaring telt bij solliciteren. Verantwoordelijkheid dragen voor je eigen zaken leer je echt beter als je ook ‘op jezelf’ woont. Doe dat in elk geval een deel van je studententijd.

Daarnaast ben je ook verantwoordelijk voor een budget als je eenmaal werkt. Je moet goed met geld om kunnen gaan. Ook dat moet je leren.

Leun niet teveel op je ouders, doe vooral zoveel mogelijk zelf.

Je studietijd is voorbij voor je het weet, en dan is het wel heel prettig als je op je eigen benen kunt staan.

 (bewerking van het blog van Hermien Miltenburg)

https://weblog.wur.nl/studiekeuzekind/thuis-blijven-wonen-vijf-tips-voor-studenten/

 

 

 

 

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken