door Heleen Pelle

Deze week zat ik aan tafel met een HAVO-5 leerling met een sterke interesse in een Economische- of Bedrijfskundige studie. Liefst Nederlandstalig.

Hij had vorig jaar al eens gekeken bij Bedrijfseconomie, Fiscaal Recht & Economie en bij Bedrijfskunde MER.

Wat schetste zijn verbazing: geen van deze 3 opleidingen is nog terug te vinden in het overzicht van studies van de Hogeschool waar hij vorig jaar was geweest.

Naamsveranderingen

Bedrijfseconomie heet met ingang van studiejaar 2018-2019 Finance & Control. Deze naam doet veronderstellen dat de opleiding Engelstalig is geworden, maar gelukkig voor deze HAVO-leerling, is dat niet het geval. De naam is alleen wat “gepimpt”.

Hetzelfde geldt voor de opleiding Fiscaal Recht en Economie. Deze opleiding is, samen met de opleiding Financial Services Management, omgedoopt in de chique opleiding Finance, Tax and Advice.

En tenslotte is de benaming van Bedrijfskunde MER (Management, Economie en Recht) juist wat eenvoudiger geworden. Die opleiding wordt vanaf september 2018 ondergebracht bij de Bachelor Bedrijfskunde. Ook de opleidingen Business Management en Toegepaste Bedrijfskunde komen onder Bedrijfskunde te vallen.

Breed Propedeusejaar

Daarnaast was het voor mijn coachee ook wel goed om te weten dat de studies Accountancy, Finance & Control en Finance, Tax & Advice bij een aantal Hogescholen vanaf september 2018 een gezamenlijke propedeuse (eerste jaar) hebben. Een voordeel hiervan is dat je na je eerste jaar nog zonder probleem kan switchen van bijvoorbeeld Accountancy naar Finance & Control of omgekeerd.

Terug van 50 naar 30 economische gerichte HBO Opleidingen

Dit alles is het gevolg van een herordening van alle 50 (!!!) economisch gerichte HBO-Bacheloropleidingen. Deze opleidingen zijn voor een groot deel vernieuwd en samengevoegd tot een actueel aanbod van 30 grotendeels brede studies.

Hierbij het volledige overzicht van alle aanpassingen die m.i.v. het komend studiejaar van kracht zijn:

Conversietabel Herordening Hoger Economisch Onderwijs

 

 

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken